SiolNET. Novice Svet
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kushner potrdil odstop ZDA od bližnjevzhodne rešitve dveh držav

0,53

termometer

Jared Kuschner
Jared Kuschner je poročen s Trumpovo hčerko Ivanko Trump. V Beli hiši zaseda položaj višjega svetovalca. Foto: Reuters

Jared Kushner, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump zadolžil za pripravo mirovnega načrta za Bližnji vzhod, je v četrtek nakazal, da v tem načrtu ne bo več omembe rešitve dveh držav in da bo sprejel Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

Jared Kushner, ki je poročen s predsednikovo hčerko Ivanko Trump, naj bi ta načrt predvidoma predstavil prihodnji mesec, tokrat pa je najbolj jasno do zdaj potrdil, da bodo ZDA odstopile od dozdajšnjega mednarodno podprtega bližnjevzhodnega načrta, da bi ob Izraelu vzpostavili tudi palestinsko državo, s katero bi v Izraelu nato skupaj sobivali v miru in varnosti.

William Barr Novice Demokrati bi odstavili ameriškega pravosodnega ministra Barra

Palestinci napovedujejo, da ne bodo upoštevali novega načrta ZDA

Palestinci sicer že dlje časa napovedujejo, da ne bodo upoštevali novega ameriškega načrta, ker so se ZDA povsem jasno postavile na stran Izraela in s tem izgubile vlogo nepristranskega posrednika. Dokaz za to je priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela, čeprav naj bi status tega svetega mesta dorekli na pogajanjih, njegov vzhodni del pa naj bi bil del palestinske države.

ZDA so poleg tega znižale diplomatsko raven palestinskih predstavništev in se umaknile iz mednarodnih organizacij, ki priznavajo ali podpirajo Palestince. Kushner sicer napoveduje, da bo njegov načrt prinesel svež pristop, ki naj bi zadovoljil obe strani. "Če rečeš dve državi, to pomeni nekaj za Izraelce in nekaj drugega za Palestince," je v Washingtonu dejal Kushner.

Leopold Lopez Novice Venezuelsko vrhovno sodišče odredilo ponovno aretacijo Lopeza

"Zato smo si rekli, no, potem pa sploh ne izrecimo tega. Raje se posvetimo podrobnostim tega, kar naj bi to pomenilo," je dejal. Več podrobnosti ni hotel razkriti. Zagotovil je le, da bo v tem načrtu predvidel tudi končni status stanja med Izraelci in Palestinci.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin