Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
10.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Femen Nemčija

Petek, 7. 6. 2013, 10.43

8 let

Krščanska demokratka, ki se za svoje cilje bori z razgaljenim oprsjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zana Ramadani je nenavadna kombinacija. Članica nemške CDU, hkrati pa aktivistka organizacije Femen, ki zgoraj brez protestira proti prisilni prostituciji, trgovini z ljudmi in lepotnim tekmovanjem.

Zadnja odmevna akcija, ki jo je izvedla 29-letna Zana, se je zgodila 30. maja letos na finalnem izboru šova Nemški top model (Germany's Next Top Model), ki ga vodi znana nemška manekenka Heidi Klum.

Skupaj s 23-letno Hellen Langhorst sta zgoraj brez in popisani z gesli kriče stekli na oder, za nekaj trenutkov prekinili izbor in presenetili Heidi Klum.

Po nekaj sekundah so aktivistki, ki sta na takšen način protestirali proti Klumovi ter manekenskim in lepotnim tekmovanjem, ki naj bi mladim dekletom vsiljevala napačne in škodljive podobe, z odra odstranili varnostniki. Dogodek je spremljalo več kot 2,6 milijona gledalcev po vsej Nemčiji. Za Zano Ramadani, ki je kot osnovnošolka prišla skupaj starši iz rodnega Skopja v Makedoniji v Nemčijo, je tako izvedela vsa država.

Sama je odraščala v verni albanski muslimanski družini, a se je od vere odvrnila, ker jo je po lastnih besedah imela vrh glave, predvsem zaradi zatiranja žensk. Je ateistka, a se dosti bližje čuti krščanski veri, čeprav ni članica Cerkve.

Ramadanijeva ni navadna članice nemške Krščanskodemokratske unije (CDU), ampak tudi predsednica njenega podmladka v mestecu Wilnsdorf in namestnica predsednika CDU v istem mestu. Prav tako je namestnica predsednice strankine ženske zveze v svojem okrožju.

Njene dejavnosti v skupini Femen pa motijo nekatere v njeni stranki. Tako se na njeno akcijo zgoraj brez v razvpiti rdeči četrti St. Pauli v Hamburgu februarja letos, ko je protestirala proti prisilni prostituciji in trgovini z ljudmi, ogorčeno odzvali njeni kolegi v podmladku.

Območna organizacija podmladka CDU (Junge Union) je namreč na svoji spletni strani zapisala, da se distancira od dejavnosti organizacije Femen, in poudarila, da aktivnosti Zane Ramadani niso povezane z Junge Union. Metode pripadnic organizacije Femen so označili za zelo vprašljive in delno neokusne.

Se boji izključitve iz stranke? "To je gonja. Ne bom prostovoljno izstopila. Če me želijo spraviti iz stranke, me bodo morali vreči iz nje. Goli protesti so prepovedani, prsi v reklamah so sprejemljive. Kdor na ves glas vrešči zoper našo akcijo, mora prej pomesti pred svojim pragom," kritikom v stranki odgovarja Ramadanijeva.

Ne spreglejte