SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kriza hrvaške vlade se je razširila tudi v saboru

0,23

termometer

Andrej Plenković
Foto: STA

Hrvaški premier Andrej Plenković je prejšnji teden, ko je odstavil ministre iz vrst manjše stranke v vladi Most neodvisnih list, zatrdil, da ima njegova vlada večinsko podporo v parlamentu. Danes se je pokazalo, da ima HDZ podpise večine poslancev za nezaupnico predsedniku parlamenta Božu Petrovu, ne pa tudi podpore za oblikovanje nove vlade.

Današnji delovnik v hrvaškem parlamentu poteka v znamenju napetih ugibanj in preverjanj, kdo ima večinsko podporo poslancev. Položaj spominja na dogodke iz lanske pomladi, ko se je tudi zaradi medsebojnih razprtij zrušila prejšnja vlada HDZ in Mosta ter so sledile izredne parlamentarne volitve.

Na dnevnem redu razrešitev predsednika sabora in treh podpredsednikov

Po več prekinitvah seje je predsednik sabora in Mosta Petrov na dnevni red uvrstil zahtevo 79 poslancev s HDZ na čelu za njegovo razrešitev, pa tudi zahtevo opozicijske SDP, da bi glasovali o nezaupnici trem podpredsednikom sabora iz vrst HDZ.

Odpoklic Petrova želi 79 poslancev ...

Vladajoča stranka HDZ je vztrajala, da bi morali sejo sabora nadaljevati z razpravo o nezaupnici Petrovu, ker ocenjujejo, da glede na število podpisov pod pobudo za njegov odstop nima več legitimnosti za vodenje parlamenta. Odpoklic Petrova s svojimi podpisi zahteva 79 izmed 151 poslancev.

... a najprej o odpoklicu ministra Marića

Petrov je napovedal, da bo razprava o nezaupnici njemu in trem podpredsednikom sabora mogoča po razpravi o odpoklicu ministra za finance Zdravka Marića, ki je bila uvrščena na dnevni red sabora že prejšnji teden na predlog SDP. Razprava o domnevnem Marićevem navzkrižju interesov zaradi njegovih povezav s koncernom Agrokor, v katerem je bil pred prevzemom ministrskega položaja eden od direktorjev, bo v sredo.

Položaj v saboru spominja na dogodke iz lanske pomladi, ko se je tudi zaradi medsebojnih razprtij zrušila prejšnja vlada HDZ in Mosta ter so sledile izredne parlamentarne volitve. Položaj v saboru spominja na dogodke iz lanske pomladi, ko se je tudi zaradi medsebojnih razprtij zrušila prejšnja vlada HDZ in Mosta ter so sledile izredne parlamentarne volitve. Foto: Reuters

HDZ zmanjkalo nekaj poslancev

Opozicijske stranke od HDZ zahtevajo, naj dokaže, ali je uspela oblikovati novo večino v parlamentu, potem ko Most ni več v vladi. Neuradno naj bi HDZ manjkalo le nekaj poslanskih rok za novo večino.

Bo Hrvaška dobila manjšinsko vlado?

Podpredsednik sabora Željko Reiner (HDZ) je novinarjem danes povedal, da v tem trenutku ni pomembno, ali ima HDZ zadostno število poslancev za oblikovanje nove parlamentarne večine, temveč je ključno dejstvo, da Petrova ne podpira večina poslancev. Omenil je tudi možnost manjšinske vlade HDZ.

Bi lahko SDP sodeloval z Mostom?

Levosredinske opozicijske stranke soglašajo z odstavitvijo ministra Marića, medtem ko SDP še taktizira, ali bodo podprli nezaupnico Petrovu. Del socialdemokratov v Mostu vidi možnost za sodelovanje, čeprav imajo slabe izkušnje s Petrovom, ki je po parlamentarnih volitvah leta 2015 čez noč obrnil hrbet dogovoru z bivšim premierjem in predsednikom SDP Zoranom Milanovićem o skupni vladi.

Premier Plenković je današnji dan preživel v prostorih poslanske skupine HDZ v hrvaškem saboru, kjer je za zaprtimi vrati poskusil pridobiti nekatere neodločne poslance za novo parlamentarno večino. V Hrvaški kmečki stranki (HSS), ki ima pet poslancev, so danes potrdili, da so že prejšnji teden zavrnili Plenkovićevo ponudbo, da bi podprli HDZ in celo dobili ministrski položaj.

Če HDZ ne bo uspela oblikovati nove večine v parlamentu niti dobiti podpore za manjšinsko vlado, bodo sledile nove predčasne parlamentarne volitve, ki bodo že tretje v manj kot dveh letih na Hrvaškem.

Petrov je danes vodil sejo, na kateri je le peščica poslancev razpravljala o spremembah zakona o arhivih, ki predvidevajo javni dostop do dokumentov iz časov nekdanje Jugoslavije do maja 1991. Poslanci Mosta so med drugim izpostavili, da je odpiranje jugoslovanskih arhivov morda tudi razlog, zakaj HDZ poskuša ovirati delovanje sabora in vlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin