Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2023,
16.31

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

35

Natisni članek

begunci izredne razmere italija migranti

Torek, 11. 4. 2023, 16.31

1 leto

Kritično pri sosedih: Italija razglasila izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

35

migranti, Italija | Begunsko taborišče na Lampedusi je prenatrpano, v njem je nastanjenih okoli 1.800 ljudi, kar je štirikrat več od zmogljivosti. | Foto Reuters

Begunsko taborišče na Lampedusi je prenatrpano, v njem je nastanjenih okoli 1.800 ljudi, kar je štirikrat več od zmogljivosti.

Foto: Reuters

Italijanska vlada je danes zaradi povečanega števila prihodov migrantov prek Sredozemlja razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države v trajanju šest mesecev. Od petka je samo na otok Lampedusa po podatkih obalne straže prispelo okoli dva tisoč migrantov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Še pred sestankom vlade namestnik italijanskega premierja ter minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini dejal, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko-slovensko mejo. V nasprotnem primeru bo Italija po njegovih besedah prisiljena uvesti nadzor na meji.

Do odločitve o izrednih razmerah, ki bodo za začetek podprte s petimi milijoni evrov, je prišlo po ponedeljkovem srečanju notranjega ministra Mattea Piantedosija in ministra za civilno zaščito Nella Musumecija. Ta je danes pred sestankom vlade za Radio Anch'io ukrep opisal kot "zelo verjeten scenarij", nato pa tudi potrdil vladno odločitev.

Z uvedbo izrednih razmer bo vlada med drugim poenostavila postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce, so za Anso po sestanku ministrov pojasnili neimenovani viri. Hkrati naj bi Italija okrepila aktivnosti v zvezi s pridržanji in deportacijami tistih, ki niso upravičeni do tega, da ostanejo v državi. Za upravljanje z migracijami bo vlada po navedbah teh virov aktivirala tudi civilno zaščito in Rdeči križ, ki bodo pomagali s svojo opremo in izkušnjami.

"To je problem, ki bo z nami ostal vsaj naslednjih deset let," je v današnjem radijskem gostovanju povedal minister s Sicilije. Musemeci iz vrst vladajoče stranke Bratje Italije je poudaril, da tak ukrep ne bo rešil problema, "katerega rešitev je povezana izključno z ozaveščenim in odgovornim posredovanjem Evropske unije".

Na ministrstvu za notranje zadeve so danes v odzivu na razglasitev izrednih razmer v Italiji zaradi povečanih migracijskih tokov potrdili, da bo notranji minister Boštjan Poklukar na že prej napovedanem sestanku z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem v Rimu ta četrtek spregovoril tudi o razmerah na področju migracij.

Ob srečanju ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki je tedaj opravljala tudi naloge notranje ministrice, z italijanskim notranjim ministrom Matteom Piantedosijem v Stockholmu konec januarja so z notranjega ministrstva sporočili, da Slovenija in Italija vračanje oseb, ki so nezakonito prestopile mejo, izvajata na podlagi sporazuma o prevzemu oseb na državni meji, sklenjenega med obema vladama. Ministra sta tedaj ugotovila, da se ta sporazum izvaja.

Po podatkih slovenskega notranjega ministrstva je Slovenija lani v Italijo vrnila 58 oseb, sprejela pa 65. Leta 2021 je bilo iz Slovenije v zahodno sosedo vrnjenih 30 oseb, sprejetih od tam pa 26. Še leto pred tem pa je Slovenija v Italijo vrnila 32 ljudi, sprejela pa jih je 1116.

"Absolutno izredno stanje", ki obremenjuje državo

Med prazničnim velikonočnim koncem tedna je od petka do ponedeljka na Lampeduso v več kot 40 čolnih čez Sredozemsko morje prispelo okoli dva tisoč migrantov, je v ponedeljek zvečer sporočila italijanska obalna straža. Med prebežniki je mnogo mladoletnih oseb.

Begunsko taborišče na Lampedusi je prenatrpano, v njem je nastanjenih okoli 1.800 ljudi, kar je štirikrat več od zmogljivosti.

Obalna straža je nato v bližini Sicilije in Kalabrije v dveh reševalnih operacijah prestregla ribiška čolna, na katerih je bilo skupno 1.200 migrantov – na enem od njih je bilo 800 prebežnikov, na drugem pa okoli 400.

Ob tem je v brodolomih ob Tuniziji in v malteških vodah umrlo 38 ljudi, 18 pa jih še vedno pogrešajo, je še poročala Ansa.

 

Reševanje migranti Egejsko morje 22122021
Novice V brodolomu na jugu Italije umrlo najmanj 59 migrantov
Novice V prikolici tovornjaka odkrili 343 ljudi, tudi mladoletne. Voznik je izginil. #video
San Diego
Novice V morju pri San Diegu utonilo osem ljudi
Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Pirc Musarjeva ostro nad poslanko SDS
migranti
Novice Po brodolomu čolna z migranti v Tuniziji pogrešajo 20 ljudi
Ne spreglejte