Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sobota,
3. 3. 2018,
20.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

Natisni članek

Gezim Morina košarka tujci v Sloveniji

Sobota, 3. 3. 2018, 20.00

6 let, 1 mesec

Tujci v Sloveniji

Kosovski košarkar: V Sloveniji sem imel boljše pogoje za napredek #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61
Gezim Morina | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Gezim Morina se je v Slovenijo s Kosova preselil pri petnajstih letih in postal dvakratni zmagovalec slovenskega pokala. Petindvajsetletnik se spominja, da je imel na začetku kar nekaj težav z jezikom: "Zelo pogosto sem zamenjal moški in ženski spol, o sebi sem govoril v ženskem spolu." Danes jezik, tako kot košarko, obvlada.

Gezim v Sloveniji živi sam: "Moja družina živi v Suhareki, kraju, kjer sem se rodil." Njegov oče Nuredin je zdravnik, mama Aferdita je študirala angleščino, sestra Gresa pa bi rada postala vzgojiteljica.

"V Sloveniji sem imel boljše pogoje za napredek"

Gezim se je v Slovenijo preselil leta 2008, ko je imel komaj petnajst let. Čeprav še nikoli prej ni bil v Sloveniji, o selitvi ni veliko razmišljal: "Ko se mi je ponudila priložnost, da se preselim in poleg tega igram košarko, nisem veliko razmišljal, temveč sprejel izziv, saj sem imel tu veliko boljše pogoje za napredek."

"Prva stvar, ki sem jo opazil, je bilo to, kako zelena dežela je Slovenija," je povedal o prvem vtisu o Sloveniji. Odkar živi tu, je obiskal že skoraj vsa pomembnejša in bolj znana mesta: "Najbolj všeč mi je Ljubljana, na katero sem še posebej navezan, saj sem tam preživel prvih nekaj let svojega življenja v Sloveniji, a tudi Obala in njena okolica sta prečudoviti." Gezim Morina | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Danes se tukaj počutim kot doma"

Več kot dva metra visoki košarkar meni, da je Slovenija zelo varna država, poleg tega pa ima veliko izvrstnih športnikov: "Čeprav gre za majhen narod, ima ogromno srce, kar se kaže tudi v športu. Glede na število prebivalcev so Slovenci neverjetno uspešni. Tako so pred kratkim postali evropski prvaki v košarki, blestijo pa tudi v zimskih športih, na primer smučarskih skokih in smučanju."

Poleg tega pravi, da so Slovenci zelo prijazni in dobro organizirani: "V Sloveniji je vse zelo organizirano. Ljudje zelo radi načrtujejo zadeve."

Opazil je tudi, da smo Slovenci na začetku malce zadržani. Potrebujemo nekaj časa, da začnemo zaupati in se popolnoma sprostimo v družbi. Prav tako meni, da so na Kosovu ljudje med seboj bolj povezani: "Pri nas smo zagotovo bolj povezani med seboj, veliko smo v stikih tudi s preostalim delom družine, na primer strici, tetami, bratranci, sestričnami ..." Gezim Morina | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

V ekipo se je hitro vključil

Košarkar, ki je svojo klubsko kariero gradil pri Unionu Olimpiji, Heliosu, Mariboru, škofjeloškem LTH Castingsu in Signalu iz Prištine, pravi, da je imel in še ima veliko trenerjev, soigralcev in ljudi v klubu, ki so mu zelo pomagali, da se je hitro prilagodil in navadil na novo okolje.

"Tako na treningih in tekmah kot tudi zunaj košarkarskih igrišč," pravi in dodaja, da z vključevanjem nikoli ni imel prevelikih težav: "Za to sem še danes vsem zelo hvaležen."

"Košarka postane način življenja"

Gezim pravi, da ko se profesionalno ukvarjaš s košarko, to postane tvoj način življenja in za preostale zadeve nimaš veliko časa. "Treniramo namreč dvakrat na dan, to pa pomeni, da smo v dvorani zjutraj in zvečer."

Čas med treningi ponavadi porabi za kosilo, včasih gre tudi na kakšno pijačo s prijatelji, večino časa pa počiva doma in se pripravlja na naslednji trening.

Gezim Morina | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Enkrat sem na tekmo pozabil vzeti superge"

Odkar je v Sloveniji, je doživel veliko, zato ima za sabo tudi kar nekaj zabavnih zgodb. "Enkrat, ko sem se odpravljal na tekmo, sem doma pozabil superge," je povedal.

Spomnil se je tudi na prve mesece svojega življenja v Sloveniji, ko se je šele začel učiti slovenščine. "Zelo pogosto sem menjaval moški in ženski spol, o sebi sem govoril v ženskem spolu, imel sem tudi precej težav s sklanjatvami," je še povedal.

Gezim se ima v Sloveniji lepo in se počuti kot doma, a kljub temu pogreša družino in prijatelje: "To sta dve stvari, ki sta najpomembnejši v življenju. Vse preostalo lahko nadomestiš ali zamenjaš, družine in prijateljev pa ne."

Ne spreglejte