SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kosovo bo Srbijo tožilo zaradi genocida in zahtevalo vojno odškodnino

3

termometer

Kosovo bo od Srbije zahtevalo vojno odškodnino na podlagi obtožb o genocidu, domnevno izvedenem med vojno na območju Kosova v letih 1998 in 1999.

To je v intervjuju za turško tiskovno agencijo Anadolu povedal kosovski zunanji minister in namestnik premierja Hashim Thaci.

Na Meddržavno sodišče v Haagu po opravljeni oceni "notranjih in mednarodnih okoliščin" "Razpravljamo in delamo na tem," je povedal Thaci in dodal, da se bo Kosovo obrnilo na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu po opravljeni oceni "notranjih in mednarodnih okoliščin", ni pa mogel razkriti točnega datuma vložitve tožbe.

Kosovo očita Srbiji, da je med vojno v letih 1998 in 1999 izvedla genocid. Po nekaterih ocenah so takratne jugoslovanske sile pobile več kot 10.000 kosovskih Albancev. Kosovo sicer še vedno išče več kot 1700 pogrešanih.

Takratni jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević je srbske in črnogorske sile s Kosova umaknil junija leta 1999 po zračnem bombardiranju zveze Nato, ki je trajalo 78 dni.

Kosova zavrnjeni tožbi za genocid ne bo odvrnilo od tožbe proti Srbiji Čeprav je ICJ v začetku meseca v celoti zavrnilo tožbi za genocid v letih 1991-1995, ki sta ju ena proti drugi vložili Hrvaška in Srbija, ker da zato ni bilo zadostnih dokazov, Kosova to ne bo odvrnilo od namere, da toži Srbijo.

"Srbija je na Kosovu nesporno izvedla genocid. Imamo dokaze, pričevanja in ves svet to ve," je zatrdil Thaci, ki je bil leta 1999 politični vodja Osvobodilne vojske Kosova.

Ker pa Kosovo še vedno ni član Združenih narodov, po besedah Thacija poskušajo najti pravne temelje za vložitev tožbe proti Srbiji, da bi genocid dokazali mednarodnemu sodnemu sistemu. Thaci je dodal, da je večina najmočnejših držav sveta Kosovo priznala in da bodo druge kaj kmalu sledile.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin