Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 8. 2014,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

srečanje Vladimir Putin Petro Porošenko

Sreda, 27. 8. 2014, 7.51

8 let

Konvoj ruskih tankov naj bi bil na poti proti Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom je predsednik Ukrajine Petro Porošenko napovedal pripravo načrta za pot do miru. Srečanje v Minsku se je sicer končalo brez konkretnega napredka.

Predsednika sta se v beloruski prestolnici na štiri oči več kot dve uri pogovarjala ob robu vrha evrazijske carinske unije, ki so se ga udeležili tudi visoki predstavniki EU. Ukrajina ima v carinski uniji, ki jo je Rusija oblikovala z Belorusijo in Kazahstanom, status opazovalke.

Porošenko je pogovore označil za težke in dejal, da so poskrbeli za napredek, a ne dovolj velik, da bi se končali več kot štirimesečni spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine.

Putin zmanjšal pomen zajetja ruskih vojakov Putin je izrazil pripravljenost Moskve, da stori vse za mirovni proces v Ukrajini, ko se bo začel, zmanjšal pa je pomen prijetja desetih ruskih vojaških padalcev v Ukrajini. Po pogovoru je dejal, da od ruskega obrambnega ministrstva še ni dobil informacij o dogodku, kolikor ve, so vojaki patruljirali ob meji z Ukrajino, tako da bi se lahko znašli na ukrajinskem ozemlju. Dodal je, da so tudi ukrajinski vojaki v preteklosti že zašli na rusko ozemlje. "Glede tega ni bilo nikoli težav in upam, da tudi tokrat ne bo težav z Ukrajino," je povedal.

Porošenko je na drugi strani zahteval konkretna dejanja in dejal, da so njegov mirovni načrt za končanje spora podprle vse strani v Minsku.

"Moskva bo prisiljena sprejeti protiukrepe" Putin je na vrhu, ki se ga je udeležila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, dejal še, da si želi Rusija okrepiti sodelovanje z Ukrajino. "Vendar je vprašanje, ali bo to mogoče, če Ukrajina spremeni svoj sporazum z EU. Če se bo to zgodilo, bo Moskva prisiljena sprejeti protiukrepe," je napovedal.

Približevanje Kijeva EU jezi Moskvo Spomnimo, da je ravno odpoved sporazuma o tesnejši povezavi Ukrajine z EU zdaj nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča privedla do proevropskih protestov v Ukrajini, ki so se končali s spremembo oblasti v Kijevu, na bolj proruskem vzhodu države pa so vzniknili protesti v podporo Moskve. Sledila sta ruska priključitev Krima in zaostrovanje spopadov na vzhodu Ukrajine, kjer so 17. julija sestrelili malezijsko potniško letalo.

Ne spreglejte