Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
17. 6. 2014,
11.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Argentina dolg bankrot

Torek, 17. 6. 2014, 11.08

7 let, 12 mesecev

Konec argentinskih sanj. Se bo Messi vrnil v bankrotirano državo?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Argentina se je dolgo reševala z izdajanjem državnih obveznic. Toda zdaj upniki z Wall Streeta zahtevajo svoj denar nazaj in južnoameriško državo potiskajo proti breznu.

Medtem ko se argentinski nogometaši na čelu z Leom Messijem potijo na nogometnih zelenicah sosednje Brazilije in upajo na tretji naslov svetovnih prvakov, se je njihova država znašla v zelo hudi stiski.

Na nogometnem Olimpu, hkrati pa država v breznu? Prav lahko se zgodi, da bodo Argentinci po letu 1986 v nogometu znova postali prvi na planetu, obenem pa bo morala njihova domovina razglasiti plačilno nesposobnost. Ameriško vrhovno sodišče je namreč zavrnilo pritožbo Argentine, ki je izpodbijala odločitev newyorškega sodnika Thomasa Griesa, piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Newyorški sodnik je razsodil, da mora Argentina skupini upnikov, ki se niso strinjali z argentinskim reprogramiranjem dolga med letoma 2005 in 2010 (večinoma gre za hedge sklade, kupce argentinskih državnih obveznic, ki imajo v lasti odstotek argentinskega zunanjega dolga), izplačati 1,1 milijarde evrov.

Za argentinsko predsednico je razsodba le izsiljevanje Ker pa se z reprogramiranjem dolgov niso strinjali lastniki okoli osmih odstotkov argentinskega zunanjega dolga, to pomeni, da lahko zaradi razsodbe svoj dolg zahtevajo tudi lastniki še preostalih sedmih odstotkov. V tem primeru bi izplačilo dolgov "požrlo" več kot polovico argentinskih deviznih rezerv.

Za argentinsko predsednico Cristino Fernandez de Kirchner je odločitev vrhovnega sodišča le izsiljevanje, a hkrati zanika, da je njena država pred bankrotom. Številni poznavalci menijo drugače, saj se bojijo, da bo morala Argentina zaradi razsodbe razglasiti plačilno nesposobnost.

Stari upniki se veselijo, novi se bojijo za svoj denar Če se stari upniki, kot je hedge sklad Elliott Management, zaradi razsodbe veselijo, so novi upniki vse bolj zaskrbljeni, saj so njihove naložbe v nevarnosti. Razsodba je povzročila tudi desetodstotni padec delnic na borzi v Buenos Airesu, prav tako se bo razsodba v prihodnje odrazila tudi v višjih obrestih na argentinske državne obveznice.

Razsodba vrhovnega sodišča je še toliko bolj boleča, ker se je v zadnjem času zdelo, da se prezadolžena južnoameriška država postavlja na lastne noge. Maja je namreč Argentina z upniki, zbranimi v Pariškem klubu, dosegla dogovor o vrnitvi 7,2 milijarde evrov dolga.

Argentina ima sicer še eno zadnjo možnost, da prepreči razsodbo, in sicer zahtevo za revizijo na vrhovnem sodišču. A je možnost, da bi ji z revizijo uspelo, zelo majhna.

Ne spreglejte