Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
21. 6. 2016,
7.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

3

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton Bernard Sanders volitve v ZDA 2016 tajna služba varovanje

Torek, 21. 6. 2016, 7.29

6 let, 6 mesecev

Koliko stane varovanje ameriških predsedniških kandidatov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

3

Bernie Sanders | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najbolj vidni predsedniški kandidati ZDA imajo vse od atentata na Roberta Kennedyja leta 1968 na voljo varovanje agentov Tajne službe.

Da je življenje kandidatov lahko ogroženo, dokazuje tudi sobotno dogajanje na zborovanju Donalda Trumpa v Las Vegasu, ko ga je želel ustreliti 20-letni Britanec.

Demokrat Bernard Sanders, ki praktično nima več možnosti za osvojitev demokratske predsedniške nominacije, davkoplačevalce stane okoli 38 tisoč dolarjev (33.500 evrov) na dan, poroča Washington Post. Senator iz Vermonta je do varovanja tajne službe upravičen, vse dokler uradno ne konča svoje kampanje. Washington Post piše, da tajni agenti Sandersa varujejo doma in potujejo z njim, kamorkoli gre, kar lahko davkoplačevalce stane več kot milijon dolarjev (882 tisoč evrov) na mesec. Sanders namerava pri kandidaturi, da bi tako vplival na politično platformo stranke, vztrajati vse do strankarske konvencije, ki se bo začela 25. julija, torej še več kot mesec dni.

Sanders je eden izmed štirih predsedniških kandidatov, ki jih varuje tajna služba. Hillary Clinton ima že kot nekdanja prva dama zagotovljeno varovanje do konca življenja. Tajna služba varuje tudi republikanskega najverjetnejšega kandidata Trumpa in Bena Carsona, ki so mu varovanje zagotovili po prejemu groženj.

Varovanje kandidatov oziroma nominirancev je namenjeno ohranjanju integritete demokratičnega procesa in zagotavljanju nepretrganega vladanja, piše na spletni strani tajne službe.

Hillary Clinton ima kot nekdanja prva dama zagotovljeno dosmrtno varovanje tajnih agentov. | Foto: Reuters Hillary Clinton ima kot nekdanja prva dama zagotovljeno dosmrtno varovanje tajnih agentov. Foto: Reuters

Kdo določa, koga bodo varovali

Katerega predsedniškega in podpredsedniškega kandidata bo varovala tajna služba, določa minister za domovinsko varnost po posvetovanju s kongresnim svetovalnim odborom, ki ga sestavljajo predsednik predstavniškega doma, voditelj manjšine v predstavniškem domu, voditelja večine in manjšine v senatu ter dodaten član, ki ga izberejo preostali.

Kriteriji, ki so v pomoč ob odločanju, katerega kandidata bo varovala tajna služba:
- kandidat je javno napovedal kandidaturo in zaprosil za varovanje,
- kandidat dosega določeno stopnjo razpoznavnosti, kar kažejo javnomnenjske ankete,
- kandidat vodi kampanjo in kandidira v najmanj desetih zveznih državah,
- kandidat si prizadeva za nominacijo ene od strank, ki je na prejšnjih volitvah prejela najmanj deset odstotkov glasov volivcev (ne elektorjev),
- kandidat lahko zahteva financiranje svoje stranke v višini najmanj sto tisoč dolarjev (88.200 evrov),
- kandidat je prijel najmanj deset milijonov dolarjev (8,8 milijona evrov) prispevkov.

Tajna služba je predsedniške kandidate in njihove zakonce začela varovati po atentatu na tedanjega demokratskega predsedniškega kandidata Roberta Kennedyja leta 1968. Kandidat lahko tudi zavrne varovanje tajne službe ali pa varovanje kadarkoli prekine.

Tajna služba (Secret Service) je bila ustanovljena leta 1865 z namenom odkrivanja ponarejevalcev denarja in  storilcev kaznivih dejanj na področju financ. Nalogo, po kateri je danes najbolj znana – varovanje predsednika in preostalih najvišjih predstavnikov oblasti ZDA –, je dobila leta 1903. Od leta 2003 je pod upravo službe za domovinsko varnost, pred tem pa je bila del ministrstva za finance.

Predsedniški in podpredsedniški kandidati ter njihovi zakonci so do varovanja tajne službe upravičeni 120 dni pred splošnimi volitvami, v zadnjem času pa so varovanja deležni že veliko prej, tudi že med primarnimi volitvami. Trumpu in Carsonu so varovanje tajne službe dodeli že novembra lani, potem ko sta zanjo zaprosila sredi oktobra. Sandersu so tajne agente dodelili v začetku februarja letos. Varovanje kandidata se ponavadi konča, ko ta konča svojo kampanjo. Carson, ki je od kandidature odstopil marca, se je od tajnih agentov poslovil dva dni po koncu kampanje.

Stroški varovanja naraščajo v nebo

Leta 2008 je tedanji direktor tajne službe Mark Sullivan ocenil, da varovanje enega kandidata stane 38 tisoč dolarjev (33.500 evrov) na dan, kar vključuje stroške potovanja, nastanitve v hotelu in plačilo nadur.

Tajni agenti varujejo tudi zakonce kandidatov, torej tudi Melanio Trump. | Foto: Reuters Tajni agenti varujejo tudi zakonce kandidatov, torej tudi Melanio Trump. Foto: Reuters

Skupni strošek varovanja kandidatov med predsedniškimi volitvami leta 2000 je znašal okoli 54 milijonov dolarjev (47 milijonov evrov), leta 2004 je narasel na 74 milijonov dolarjev (65 milijonov evrov), leta 2008 (varovali so tri kandidate, med njimi tudi prihodnjega predsednika Baracka Obamo 18 mesecev pred volitvami) pa že na 112 milijonov dolarjev (99 milijonov evrov). Pred štirimi leti, ko so tajni agenti prav tako varovali štiri kandidate, je bil znesek še malenkost višji, in sicer 113,4 milijona dolarjev (sto milijonov evrov). Tajna služba ocenjuje, da bo med letošnjo kampanjo za varovanje predsedniških kandidatov potrebovala 123,5 milijona dolarjev (109 milijonov evrov).

Predsednika Pahorja varujejo po drugi stopnji. | Foto: Matej Leskovšek Predsednika Pahorja varujejo po drugi stopnji. Foto: Matej Leskovšek Kako je z varovanjem predsedniških kandidatov v Sloveniji
V Sloveniji varovanje funkcionarjev izvaja Center za varovanje in zaščito, ki deluje v okviru Uprave za policijske specialnosti. Predsedniške kandidate policija varuje po četrti stopnji od uradne potrditve kandidatur do uradne razglasitve izida volitev. V času od uradne razglasitve izida volitev do prevzema funkcije predsednika se kandidata, ki je izvoljen za funkcijo predsednika, varuje po tretji stopnji in od prevzema naprej po drugi stopnji.

"Ker se varovanje izvaja po različnih stopnjah, kar pomeni tudi uporabo različnih ukrepov varovanja, je nemogoče natančno izračunati stroške varovanja za predsedniškega kandidata ali posamezno varovano osebo," so na policiji odgovorili na vprašanje, koliko stane takšno varovanje posameznega kandidata na dan. (Pred leti so mediji poročali, da varovanje najvišjih slovenskih funkcionarjev – predsednika države, premierja, predsednika DZ  ter notranjega, zunanjega in obrambnega ministra - stane med 20 in 25 tisoč evri na mesec na osebo.)

Varovanje izvajajo policisti, ki so za to posebej usposobljeni. Njihovo število je odvisno od stopnje varovanja in ocene ogroženosti ter je razvidno v načrtu varovanja, ki pa je varovan v skladu z zakonom o tajnih podatkih, so še pojasnili na policiji.

Ne spreglejte