Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
21. 6. 2016,
6.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Natisni članek

Donald Trump volitve v ZDA 2016

Torek, 21. 6. 2016, 6.49

6 let, 6 mesecev

20-letnik hotel ubiti Donalda Trumpa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

1

Michael Sandford, Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanec Michael Sandford je na zborovanju Donalda Trumpa poskušal policistu odvzeti pištolo in z njo ustreliti najverjetnejšega republikanskega predsedniškega kandidata.


Koliko stane varovanje ameriških predsedniških kandidatov


Sandford se na sodišču v Nevadi ni izrekel o krivdi in bo ostal v priporu vse do zaslišanja 5. julija. Obtožen je nasilnega dejanja na območju z omejenim dostopom. Po poročanju ameriških medijev je skušal 20-letnik zgrabiti pištolo, potem ko je med sobotnim zborovanjem policistu rekel, da želi Trumpov avtogram.

Zapisnik s sodišča razkriva, da je Britanec načrtoval streljanje na Trumpa že kakšno leto, zdaj pa je svoj načrt nameraval uresničiti, saj se je počutil dovolj samozavestnega.

Zvezni sodnik je na zaslišanju presodil, da je Sandford nevaren in da obstaja možnost njegovega pobega, zato je zanj do naslednjega zaslišanja odredil pripor.

Policiji je Sandford povedal, da ni še nikoli streljal s pištolo, a se je skušal 17. junija, dan pred poskusom atentata na Trumpa, naučiti streljati na strelišču v Las Vegasu. Policistovo pištolo je poskušal zgrabiti, ker se mu je to zdel najboljši način, da pride do pištole, s katero bi skušal ustreliti Trumpa. Vedel je, da bo imel na voljo le en ali dva strela, saj je pričakoval, da ga bodo med poskusom atentata ubili. Če Trumpa ne bi poskušal ubiti v Las Vegasu, bi poskusil na njegovem zborovanju v Phoenixu, za katero si je že rezerviral vstopnico.

Glede na zapisnik s sodišča je Sandford v ZDA prišel nezakonito pred letom in pol, je nezaposlen in živi v svojem avtomobilu. Njegov zagovornik, ki so mu ga dodelili po službeni dolžnosti, trdi, da ima avtizem in da je v preteklosti poskušal storiti samomor.

Boleč dvojni zaostanek Trumpa
Trump se je včeraj nepričakovano poslovil od svojega vodje volilnega štaba Coreyja Lewandowskega, ki mu je pomagal do slavja na republikanskih primarnih volitvah, v zadnjem času pa je Trumpova kampanja zašla v precejšnje težave. Javnomnenjske ankete kažejo, da Trump močno zaostaja za najverjetnejšo demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Poleg tega v zadnje, odločilne mesece kampanje pred volitvami 8. novembra vstopa s precejšnjim zaostankom tudi pri zbranih finančnih sredstvih. Trumpova kampanja je imela 31. maja na svojem računu 1,3 milijona dolarjev, medtem ko je imela Clintonova 42 milijonov dolarjev, superodbor (PAC) pa je za njeno kampanjo zbrali še 52 milijonov dolarjev, razkrivajo podatki zvezne volilne komisije.

Ne spreglejte