Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kmetje

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 13.03

8 let

Kmetijski ministri EU brez epiloga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kmetijski ministri EU danes še niso uspeli doseči dogovora o svežnju v vrednosti 500 milijonov evrov pomoči kmetom, ki ga je predlagala Evropska komisija.

Na splošno so ministri sveženj pozdravili, podrobnosti bodo v prihodnjih dneh poskušali doreči na strokovni ravni in ga nato zapečatiti na neformalnem zasedanju sredi septembra v Luksemburgu.

Židan: Brez komisarja ne gre Brez pristojnega komisarja ne gre, zasedanje smo prekinili, sledila bodo strokovna usklajevanja, nadaljevali bomo 15. septembra, je po koncu izrednega sestanka v Bruslju pojasnil slovenski kmetijski minister Dejan Židan. Komisar za kmetijstvo Phil Hogan se zaradi bolezni izrednega zasedanja ni mogel udeležiti, zastopal ga je podpredsednik komisije Jyrki Katainen, ki je ministrom predstavil sveženj, osredotočen na reševanje finančnih težav kmetov, težav v delovanju prehranske verige in na stabilizacijo trgov.

Katainen je po koncu zasedanja ocenil, da je bil odziv izjemno spodbuden. Luksemburški kmetijski minister Fernand Etgen, ki je vodil zasedanje, je dejal, da so ga ministri sprejeli z zadovoljstvom.

Kaj predlaga komisija? Komisija predlaga ciljno pomoč v obliki nacionalnih ovojnic za vse države za ublažitev krize v mlečnem sektorju, podaljšanje in okrepitev pomoči za zasebno skladiščenje masla in posnetega mleka v prahu, novo shemo zasebnega skladiščenja za prašičje meso, povečanje sredstev za promocijo kmetijskih proizvodov ter preučitev ukrepov za izboljšanje delovanja prehranske verige.

Po današnjem sestanku je znano, da 500 milijonov evrov ne bo šlo iz kriznih rezerv EU, temveč iz tistega dela evropskega proračuna, ki se polni z dajatvami, je po koncu zasedanja pojasnil Židan. Podroben razrez 500 milijonov evrov za zdaj ni znan. Za neposredno finančno pomoč proizvajalcem mleka naj bi šlo več kot 300 milijonov, ocenjuje slovenski minister.

Tudi razdelitev po posameznih članicah še ni znana, niti merila za opredelitev nacionalnih ovojnic. Prav tako še niso znana merila za razdelitev denarja kmetom iz ovojnice. Slovenija se zavzema, da ne bi bilo specifičnih kriterijev, ampak da bi se upoštevalo število goveda oziroma kmetij.

Preostalo naj bi šlo za ukrepe skladiščenja sirov in masla ter prašičjega mesa, za promocijo mlečnih in mesnih izdelkov v EU in tretjih državah, za odkup mleka v prahu v pomoč beguncem ter za okrepitev ukrepa razdeljevanja sadja in mleka v šolah.

Ne spreglejte