Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2020,
19.31

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

26

Natisni članek

plaža Zrće Koronavirus Hrvaška

Četrtek, 13. 8. 2020, 19.31

3 leta, 8 mesecev

Kacin razkril tri največje težave Hrvaške #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,31

26

Na Hrvaškem bodo zaradi velikega porasta okužb z novim koronavirusom uvedli strožje ukrepe. Kot je povedal hrvaški notranji minister in načelnik nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović, bodo lahko vsi lokali in nočni klubi obratovali le še do polnoči. 

Kot je za hrvaško televizijo RTL povedal Božinović, bo odločba v veljavo stopila z današnjim dnem. "Mislim, da današnja številka govori sama zase, zato smo se odločili za to potezo," je povedal. Dodal je, da so skušali uravnotežiti kakovost življenja in zdravstveno varstvo, a so se pri današnjih številkah odločili za tak korak. 

Kacin: Hrvaška se zaveda treh največjih žarišč

Kot je za oddajo Planet 18 povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin, se Hrvaška, sodeč po objavah njihovih medijev, zaveda svojih treh največjih žarišč.

"Pag je zagotovo težava, težava so tudi Vodice in Biograd na moru," je Kacin naštel tri lokacije, od koder prihaja največ okuženih slovenskih turistov. Dodal je, da gre zlasti mlade turiste, ki se zabavajo v zabaviščnih parkih, v nočnem programu turističnih središč in na številnih zabavah.

"Prav je, da pohvalim ogromno večino Slovencev, ki bivajo na Hrvaškem, ki se dosledno držijo navodil in priporočil, ki se izogibajo gneči, predvsem pa se izogibajo druženju v t. i. nočnem programu – v diskotekah, na zabavah in v nočnih klubih," je dejal Kacin.

Problematično je lastništvo nočnih klubov

Razlog za to, da so bili na Hrvaškem nočni klubi kljub porastu okužb do danes še vedno odprti, naj bi bil po njegovem mnenju v tem, da "imajo lastniki diskotek svoje poreklo praviloma v enem delu hrvaškega nacionalnega prostora, ki ni na ozemlju Hrvaške. To je zelo močna naveza, ki ima vsako hrvaško vlado za talce in si lahko privošči izsiljevanje. Jaz upam, da bodo vendarle na Hrvaškem enkrat zmogli toliko moči, da se soočijo s tem in da vendarle zavarujejo svoje državljane in vse druge goste, ki prihajajo k njim," je pojasnil in dodal, da bi bila to "daleč najboljša naložba za promocijo hrvaškega turizma".

Zrče, Novalja, Pag, Žurka | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Mlajših "sporočila in opozorila preprosto ne dosežejo"

"Na drugi strani pa imamo opravka z gosti, ki so mlajši, in zlasti pri najstnikih gre za občutljivo obdobje, v katerem gre za vprašanje, kdo lahko vpliva na njihove odločitve, in tam je to precej težko. A prav zato bi bilo treba omejiti oziroma onemogočiti nočni program, kajti to so resnično žarišča okužb, zlasti za najmlajše. Tolažba, da mlajši bolje prenašajo okužbo in da ta okužba ni tako nevarna, kot se komu zdi, je skrajno neprimerna, a zdi se, da ti mladi televizije ne gledajo ter jih sporočila in opozorila preprosto ne dosežejo," je še zaključil Kacin.

Danes rekordno število novih okužb

Na Hrvaškem so sicer danes okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 180 ljudeh, kar je največ od začetka epidemije. 115 bolnikov je hospitaliziranih, od tega jih je deset na respiratorju. Največ okužb je med mladimi, njihova povprečna starost je 31 let. Kot je povedal minister, so to mladi, ki se družijo v klubih in lokalih.

Hrvaška korona
Novice Na Hrvaškem 180 novih primerov okužbe #video

Od 33 uvoženih primerov jih je kar 27 iz Hrvaške

Tudi v Sloveniji je med potrjenimi okužbami v zadnjem tednu več kot dvakrat toliko uvoženih primerov kot pa lokalnih prenosov. Od 33 uvoženih primerov jih je kar 27 iz Hrvaške, številni okuženi pa pri tem navajajo druženja na zabavah na plaži, je danes povedala Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Ne pričakuje, da bo Hrvaška na rdečem seznamu

Božinović sicer ne pričakuje, da bo Slovenija Hrvaško umestila na rdeči seznam. To bi pomenilo, da bi morali ob prečkanju hrvaško-slovenske meje slovenski turisti v 14-dnevno karanteno.

Kot je povedal hrvaški minister, Slovenci dobro vedo, da je več kot polovica Hrvaške na zelenem seznamu brez večje nevarnosti širjenja novega koronavirusa. Ugodno epidemiološko sliko imajo tudi nekatere županije ob morju. "Slovenci pozdravljajo naš ukrep. Vsaj za zdaj ni pričakovati novih omejitev," je dodal.

 

Odhod na dopust v zadnjih dneh bi odsvetoval staršem šoloobveznih otrok

Kot je za Planet dejal Kacin, o tem, kje bo posameznik preživljal dopust, presoja vsak sam, a če bi komu odsvetoval odhod na dopust v zadnjih dneh, so to predvsem starši s šoloobveznimi otroki.

"Neodgovorno bi bilo, da se v zadnjih dneh avgusta vračajo z otroki in pričakujejo, da bodo otroci lahko kar mirno šli v šolo. Vlada želi na vsak način šolsko leto začeti na vseh nivojih v polnosti, s polnimi razredi, in nevarnost, da bi otroci prinesli nazaj okužbo in okužili svoje sošolce, sošolke, učitelje, je prevelika," je dejal Kacin.

Ob tem je omenil še priporočilo Beovičeve, ki je že večkrat dejala, da bi bilo primerno, da bi otroci zadnjih 14 dni pred odhodom v šolo preživeli v nekakšni "izolaciji" in se tako tudi z zdravstvenega vidika pripravili za vstop v šolo.

Mejni prehod
Novice Bo treba po vrnitvi iz Hrvaške v karanteno ali na testiranje?
Ne spreglejte