Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
19. 4. 2019,
16.54

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Breitbart Srbija oglaševanje

Petek, 19. 4. 2019, 16.54

4 leta, 12 mesecev

Kljub domeni, Breitbart, kot kaže, ni vstopil na srbski trg

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Breitbart kolaž | Zgoraj slika Breitbart News, spodaj pa srbska različica. | Foto printscreen

Zgoraj slika Breitbart News, spodaj pa srbska različica.

Foto: printscreen

V začetku aprila se je na spletu pojavila stran, ki nosi ime po znanem desno usmerjenem mediju Breitbart News. Po poročanju srbskih medijev spletna stran breitbart.rs nima povezave z izvirnim ameriškim portalom.

Ameriški medij Breitbart News je zaslovel pred ameriškimi volitvami, kjer so odkrito simpatizirali s takratnim kandidatom za predsednika ZDA in zdajšnjim predsednikom Donaldom Trumpom.

V začetku aprila se je v Srbiji pojavila domena breitbart.rs, na kateri ni bilo nobene vsebine. Domeno so registrirali 27. februarja, vendar podatka o tem, kdo jo je registriral, ni. Širša javnost v Srbiji je spletno stran opazila po tem, ko so povezavo objavili na družbenem omrežju Facebook strani "Srbija naša zemlja", ki ima preko 115 tisoč všečkov.

Logo strani je povsem podoben tistemu, ki ga ima Breitbart, le s to razliko, da je v orožnem krogu namesto črke B črka S.

Nobenih uradnih povezav

Vse, kar je vidno ob obisku spletnega mesta breitbart.rs. | Foto: Printscreen Zimbio Vse, kar je vidno ob obisku spletnega mesta breitbart.rs. Foto: Printscreen Zimbio Na omenjeni Facebook strani so v preteklosti izpostavljali novinarje, medije in opozicijske voditelje, ki po njihovem ne delujejo v interesu Srbije.

Uradnih povezav med breitbart.rs in Breitbart News ni, prav tako ni nobenih povezav med stranjo na Facebooku "Srbija naša zemlja" in ameriškim medijem, poroča Radio Slobodna Evropa. Prav tako niso dobili nobenega odgovora od ameriškega medija.

Vzpon v ZDA v predsedniški tekmi

Po mnenju komunikacijskega stratega Miloša Aleksića želi nekdo aktivirati domačo desnico in pasivne državljane. Sam je v objavi na svojem blogu zapisal, da je opazil 46 aktivnih kampanij na Facebooku, ki so targetirane v različnih državah po Balkanu.

Predsednika ZDA Donald Trump in Steve Bannon sta bila včasih zaveznika. | Foto: Reuters Predsednika ZDA Donald Trump in Steve Bannon sta bila včasih zaveznika. Foto: Reuters

Breitbart News so v ZDA postali "slavni" pred zadnjimi predsedniškimi volitvami, ko so odkrito podpirali Donalda Trumpa, novičarski portal pa je zagovarjal skrajno desničarsko ideologijo.

Leta 2012 je vodenje medija po smrti soustanovitelja Andrewa Breitbarta prevzel Steve Bannon. Ta je po zmagi Trumpa postal njegov sodelavec v Beli hiši, poleti 2017 pa se je moral posloviti.

Ne spreglejte