SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Klemenčič čez prvo oviro v tekmi za mesto komisarja Sveta Evrope

3

termometer

Goran Klemenčič
Foto: Matej Leskovšek

Slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič je uvrščen v ožji izbor treh kandidatov za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice, so sporočili s pravosodnega ministrstva. Ob njem sta bila v ožji izbor uvrščena še kandidatka Bosne in Hercegovine Dunja Mijatović in kandidat Francije Pierre-Yves le Borgn.

V Strasbourgu je bilo danes tajno glasovanje veleposlanikov držav članic Sveta Evrope oziroma Odbora namestnikov ministrov o oblikovanju ožje liste treh najprimernejših kandidatov. Odločali so o skupno sedmih kandidatih in kandidatkah, ki so se svetu predstavili v torek, tudi Klemenčiču.

S pravosodnega ministrstva so popoldne sporočili, da je Klemenčič prejel široko podporo predstavnikov članic Sveta Evrope.


Preberite še:

-> Minister Klemenčič bo kandidiral za komisarja za človekove pravice

-> Klemenčič uspešno prestal interpelacijo #video


Naslednika zdajšnjega komisarja Muižnieksa bodo izbrali januarja

Izbrane tri kandidate Odbora namestnikov ministrov bo v decembru zaslišal še pododbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za človekove pravice in izdelal preferenčni seznam. Na podlagi tega bo Parlamentarna skupščina Sveta Evrope predvidoma januarja prihodnje leto izbrala naslednika sedanjega komisarja Nilsa Muižnieksa iz Latvije.

Na ministrstvu za pravosodje menijo, da je izbor Klemenčiča v ožji izbor priznanje ne samo kandidatu in njegovemu dosedanjemu delu, ampak tudi Sloveniji, obenem pa je to tudi potrditev ugleda naše države v najstarejši evropski organizaciji.

Za položaj generalnega sekretarja Sveta Evrope je leta 2013 kandidiral tudi slovenski evroposlanec Lojze Peterle. Njegove kandidature takratna vlada Alenke Bratušek ni predlagala oziroma podprla.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin