Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 2. 2021,
9.54

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

4

Natisni članek

vesolje Kitajska Mars

Sobota, 6. 2. 2021, 9.54

3 leta, 2 meseca

Kitajska sonda poslala prvo fotografijo Marsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

4

Mars | Foto CNSA

Foto: CNSA

Kitajska sonda je v okviru misije Tianwen-1 (Vprašanja nebu) na Zemljo poslala prvo fotografijo Marsa. Črno-bela fotografija, ki jo je v petek zvečer objavila kitajska vesoljska agencija CNSA, prikazuje geološke značilnosti, vključno z Marsovim kraterjem Schiaparelli in sistemom kanjonov Valles Marineris.

Fotografija je bila posneta z razdalje približno 2,2 milijona kilometrov od Marsa, je še sporočila CNSA in dodala, da je vesoljsko plovilo zdaj od rdečega planeta oddaljeno 1,1 milijona kilometrov, navaja STA.

Plovilo naj bi na Marsu pristalo še letos

Po načrtih Pekinga naj bi vesoljsko plovilo Tianwen-1 na Marsu pristalo še letos. V Marsovo orbito naj bi pred tem vstopilo desetega februarja. Robotsko plovilo je v petek vključilo enega od svojih motorjev, da "opravi orbitalno korekcijo", nato pa naj bi se pričakovanjih upočasnilo, preden naj bi ga okoli desetega februarja "ujela Marsova gravitacija", so še sporočili v Pekingu. Dodali so, da so vsi sistemi Tianwena-1 v dobrem stanju, poroča STA.

Večina misij do zdaj se je končala neuspešno

Mars se je doslej izkazal za pravi izziv, saj se je večina misij, ki so jih ZDA, Rusija, Evropa, Japonska in Indija poslale na rdeči planet vse od leta 1960, končala neuspešno. Misija Tianwen-1 ni prvi poskus Kitajske, da bi dosegla Mars. Prejšnja misija skupaj z Rusijo se je leta 2011 predčasno končala zaradi težav po izstrelitvi, poroča STA.

Poleg Marsa je Kitajska na Luno doslej poslala dva roverja in postala prva država, ki ji je uspel pristanek na z Zemlje nevidni strani Lune. Kitajska je doslej v svoj vojaški vesoljski program vložila več milijard ameriških dolarjev. V zadnjem desetletju je dosegla velik napredek in leta 2003 v vesolje poslala človeka. Njen cilj je tudi vzpostavitev lastne vesoljske postaje do leta 2022, s čimer bi dobila stalno postojanko v Zemeljski orbiti.
Ne spreglejte