Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
10.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitajska ZDA vojska

Četrtek, 19. 5. 2011, 10.12

8 let

Kitajska ne želi izzivati ameriške vojaške moči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Načelnik generalštaba kitajske vojske Chen Bingde je v sredo v Washingtonu zagotovil, da Kitajska nikoli ni nameravala izzivati ameriške vojaške moči.

Pozdravil je tudi vlogo ZDA pri ohranjanju miru in stabilnosti na območju Azije in Tihega oceana.

Bingde: Kitajska je 20 let za ZDA Bingde je v sredo obiskal nacionalno obrambno akademijo v Washingtonu in ameriškim vojaškim častnikom dejal, da Kitajska kljub napredku v zadnjih letih po vojaški moči za ZDA zaostaja za najmanj 20 let.

Kitajska je letos med obiskom ameriškega obrambnega ministra Roberta Gatesa predstavila svoje prvo "nevidno" letalo J-20, za katero sumijo, da je izdelano na podlagi ostankov sestreljenega ameriškega "nevidnega" lovca nad Srbijo v času vojne za Kosovo leta 1999.

Kmalu naj bi zaplula tudi prva kitajska letalonosilka, ki so jo naredili iz predelanega plovila iz nekdanje Sovjetske zveze. Prav tako ima Kitajska že tudi balistične rakete dolgega dosega, s katerimi lahko napade ameriško pacifiško floto, njeno jedrsko orožje pa je že dolgo sposobno doseči ameriško ozemlje.

ZDA si želijo sodelovanja s Kitajsko Kitajska vojaška moč skupaj z gospodarsko počasi narašča in ZDA si tega uradno želijo, ker želijo pomoč pri urejanju svetovnih zadev. Kitajska je letos poslala vojaško ladjo v Sredozemlje za reševanje svojih državljanov v Libiji, sodeluje pa tudi pri preganjanju piratov pri Somaliji.

Odnosi med vojskama ZDA in Kitajske so sicer slabši, kot so politični in gospodarski odnosi. Kitajska ZDA zameri prodajo orožja Tajvanu, vohunjenje iz vode in zraka ter prepoved prodaje visoke tehnologije, ki bi bila uporabna za razvoj vojske.

Kitajski general bo v ZDA ves teden in bo obiskal številna vojaška oporišča ter si na lastne oči ogledal ameriško vojaško tehnologijo. Njegov gostitelj je načelnik štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil admiral Mike Mullen, predvideni pa sta tudi srečanji z obrambnim ministrom Robertom Gatesom in državno sekretarko Hillary Clinton.

Ne spreglejte