Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2013,
8.26

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska

Natisni članek

Sreda, 27. 11. 2013, 8.26

8 let, 4 mesece

Kitajska "nadzirala prelete ameriških bombnikov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so nadzirali prelete dveh ameriških bombnikov B-52 nad otočjem v Vzhodnokitajskem morju, ki ga je Peking razglasil za območje zračne obrambe.

Bombnika, ki sta otočje preletela v torek, ne da bi naznanila svoj prelet, sta kršila nova kitajska pravila. Vzletela sta iz vojaške baze na otoku Guam in pozneje tam tudi pristala. "Kitajske zračne sile so nadzirale celoten polet, jih pravočasno identificirale ter preverile tip ameriških letal," je zapisalo kitajsko ministrstvo za obrambo in dodalo, da ima "zmožnost učinkovito upravljati in nadzirati zračni prostor".

Japonska trdi, da razglasitev območja zračne obrambe ni veljavna in je svoje letalske družbe prosila, naj svojih načrtov poletov ne delijo s Kitajci.

Prelet se je zgodil dan pred tem, ko bo na območje otokov, ki si jih lastita tako Japonska kot Kitajska in jim Japonci pravijo Senkaku, Kitajci pa Diaoyu, prišla skupina ameriških in japonskih bojnih ladij na skupne pomorske in zračne vaje, ki so jih načrtovali že pred dolgo časa.

Napenjanje mišic Japonska si otoke Senkaku, ki so sicer najbližje Tajvanu, lasti že vse od leta 1895. Kitajska je začela delati težave v zadnjih letih, gre pa za običajno tekmo med državama za naravne vire, saj je območje bogato z ribami in rudninami. Čeprav si nobena azijska sila ne želi vojne, pa obstaja strah, da bi s svojim napenjanjem mišic ena ali druga stran nehote sprožila oborožen spopad.

Kitajska je z razglasitvijo območja zračne obrambe nad širšim območjem Vzhodnokitajskega morja presenetila. Japonski ob strani stojijo ZDA, ki se sicer do zdaj v ta spor niso opazneje vpletale. Kitajsko prilaščanje zračnega prostora nad otočjem je bilo za ZDA očitno preveč in so napele mišice. Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je potezo Kitajske označil za destabilizacijski poskus spremembe statusa quo in zagotovil, da ga ZDA ne bodo upoštevale.

Ne spreglejte