SiolNET. Novice Svet
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajska na novo vesoljsko postajo poslala prvo posadko #video

0,54

termometer

Raketa je danes na novo kitajsko vesoljsko postajo ponesla prve tri astronavte, ki bodo tam opravili najdaljšo misijo kitajske posadke doslej. Gre za prelomni trenutek pri uveljavljanju Pekinga kot pomembne vesoljske sile. 

Trojica je nekaj po 9. uri po lokalnem času z izstrelišča Jiuquan v puščavi Gobi z raketo Dolgi pohod 2F poletela proti postaji Tiangong, kjer bo približno 380 kilometrov nad Zemljo preživela tri mesece. Izstrelitev je v živo prenašala kitajska državna televizija.

Astronavti bodo čas v vesolju preživeli v modulu Tianhe, glavnem delu postaje, ki so ga v orbito namestili konec aprila. Modul med drugim razpolaga z ločenimi bivalnimi prostori za vsakega od njih, tekaško stezo in komunikacijskim centrom za pošiljanje sporočil ter za videoklice s kontrolnim centrom.

Po skoraj petih letih Kitajci znova na misiji

Gre za prvo kitajsko človeško misijo v vesolju v skoraj petih letih. Njen poveljnik je Nie Haisheng, odlikovan pilot letalskih sil, ki je sodeloval že na dveh predhodnih misijah. Tudi preostala člana Liu Boming in Tang Hongboa sta pripadnika vojske.

Njihova prvenstvena naloga bo vzpostavitev delovanja 22,5-tonskega modula Tianhe. 16,6 metra dolg in 4,2 metra širok modul je prvi in glavni sestavni del vesoljske postaje, ki bo na koncu tehtala skoraj 70 ton in bo med drugim vključevala bivalne prostore ter znanstvene laboratorije.

V naslednjih nekaj letih bodo v vesolje pošiljali različne elemente. Gradnjo bodo spremljale redne dobave tovora in tudi človeške odprave. 

Kitajska v zadnjih letih ni skrivala svojih ambicij v vesolju, in zadnja izstrelitev je le še en prikaz njenih zmožnosti na tem področju. V zadnjih petih mesecih je državi uspelo s površja Lune prinesti vzorce kamnin in zemlje, njen rover pa trenutno raziskuje Mars.

Kitajske vesoljske ambicije je deloma pognala ameriška prepoved njenega sodelovanja na mednarodni vesoljski postaji, pri kateri sodelujejo ZDA, Rusija, Kanada, Evropa in Japonska. 

Dolgi pohod-5b, raketa, izstrelitev Novice Ostanki kitajske rakete pristali v bližini Maldivov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin