Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nevesta Kitajska Vietnam

Sreda, 2. 7. 2014, 14.46

8 let

Kitajci v zakon s kupljenimi nevestami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mnoge ženske v Vietnamu, Severni Koreji, Laosu in Burmi živijo v strahu, da jih bodo sorodniki prodali za žene Kitajcem.

Ko je Kiab praznovala šestnajsti rojstni dan, ji je njen brat obljubil, da jo bo peljal na zabavo v turistično mesto v severni Vietnam. Odpeljal jo je res, a ne na zabavo, temveč prodat kitajski družini za nevesto.

Najstnici je po mesecu dni ujetništva pri svojem možu na Kitajskem uspelo pobegniti, piše britanski medij The Guardian. S pomočjo policije se je vrnila v Vietnam, kjer zdaj skupaj z ducatom drugih deklet živi v zavetišču za žrtve trgovine z ljudmi.

Manjka jim Kitajk, zato kupujejo Vietnamke Kiab je le ena izmed mnogih ranljivih deklet in žensk iz držav, ki mejijo na Kitajsko - Vietnama, Severne Koreje, Laosa, Kambodže in Burme, ki so prodane in prisiljene v poroko na Kitajskem.

Dejstvo je namreč, da se Kitajska zaradi politike enega otroka in pogostih splavov ženskih zarodkov spopada z največjo neuravnoteženostjo med spoloma, zato na milijone Kitajcev ne more najti kitajske neveste. Rešitev vidijo v nakupu neveste, za katero odštejejo nekaj manj kot štiri tisoč evrov.

Žrtve so večinoma dekleta, ki so izolirane v odročnih, gorskih krajih. Žalostno pa je, da jih večinoma prodajo bližnji sorodniki, prijatelji ali njihovi fantje, zato prave možnosti za zaščito nimajo.

Neveste ali prostitutke? Uradni podatki o trgovini z nevestami so skopi, kitajske oblasti problem bolj ali manj pometajo pod preprogo, na sistematično trgovino z nevestami pa že dlje časa opozarjajo organizacije za človekove pravice.

Te navajajo, da prodana dekleta pogosto v resnici pristanejo tudi v bordelih, a zaradi stigme spolnih delavcev pogosto navajajo, da so bile prisiljene v poroko.

Najtežje zaščititi dekleta, ki jih ogrožajo družinski člani V Vietnamu sicer organizacije za človekove pravice že sodelujejo z oblastmi in policijo, ko so problem vzele zelo resno. Vlada je že začela izobraževalne programe na obmejnem podeželju, s katerimi želijo mlade ženske opozoriti, naj ne zaupajo tujcem.

Bolj ali manj odprto pa ostaja vprašanje, kako zaščititi dekleta, ki so v nevarnosti, da jih prodajo bratje, strici ali prijatelji.

Ne spreglejte