Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2011,
8.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dmitrij Medvedjev srečanje

Sreda, 24. 8. 2011, 8.54

7 let, 12 mesecev

Kim Jong Il pripravljen na vrnitev k šeststranskim pogovorom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kim Jong Il je na srečanju z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom v Sibiriji izrazil pripravljenost za vrnitev k šeststranskim pogovorom glede severnokorejskega jedrskega programa.

Izrazil je tudi pripravljenost razglasitve moratorija na vsa testiranja in proizvodnjo jedrskega orožja.

"Nadaljevanje pogajanj brez predpogojev"

Slednje je povedala tiskovna predstavnica Medvedjeva Natalija Timakova. Kot je dejala, je Kim izrazil pripravljenost za nadaljevanje šeststranskih pogajanj "brez predpogojev". V okviru teh pogajanj pa je Pjongjang "pripravljen rešiti tudi vprašanje uvedbe moratorija na testiranje in proizvodnjo jedrskih raket", je povedala Timakova.

Pogovori med Rusijo, ZDA, Kitajsko, Japonsko in obema Korejama so sicer že dolgo na mrtvi točki, zdaj pa si predvsem Kim prizadeva, da bi jih obnovili. A na drugi strani zlasti Washington in Seul zahtevata, da Pjongjang najprej izpolni že dane zaveze.

Plinovod bo tekel čez severnokorejsko ozemlje

Glavni dogovor srečanja med Kimom in Medvedjevom je bil sicer gospodarske narave - dogovorila sta se za postavitev plinovoda preko Severne Koreje do Južne Koreje. Plinovod naj bi bil dolg več kot 1700 kilometrov, v začetni fazi pa naj bi preko njega teklo do 10 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina letno. Glavni porabniki bi bili sicer predvsem v Južni Koreji, Severna Koreja pa bi bila upravičena do pristojbin za tranzit plina preko njenega ozemlja.

Kot je po srečanju s Kimom povedal Medvedjev, je Severna Koreja - "kolikor on razume" - zelo zainteresirana za izvedbo tega tripartitnega projekta z Rusijo in Južno Korejo. Odgovornim v Moskvi je zato že naročil pripravo ustreznega sporazuma, je še dejal Medvedjev.

Rusija skuša razširiti svoje tržišče v Aziji

Rusija, glavna proizvajalka zemeljskega plina na svetu, že dlje časa skuša razširiti svoje tržišče v Aziji. Na južnokorejski trg pa trenutno izvaža utekočinjen plin, ki ga na tihomorsko obalo pripelje preko svojega plinovoda Sahalin-2, ki je začel delovati leta 2009. A ta plinovod je namenjen predvsem japonskemu trgu, za izvoz v Južno Korejo pa ga je treba tudi najprej utekočiniti.

Letos so imeli že tri kroge pogajanj Ruski plinski gigant Gazprom si zato že dlje časa intenzivno prizadeva za izgradnjo stroškovno učinkovitega plinovoda tudi do Južne Koreje, ki pa je bil doslej zaradi mednarodne izolacije Severne Koreje bolj ali manj utopija.

V zadnjem času so se sicer pogajanja še posebej intenzivirala. Letos so imeli že tri kroge pogajanj, prejšnji mesec pa je Gazprom poslal svojo delegacijo tudi v Pjongjang.

Srečanje je minilo v prisrčnem vzdušju

Srečanje med Medvedjevom in Kimom v kraju Ulan Ude, glavnem mestu ruske republike Burjatija kakih 5.300 kilometrov vzhodno od Moskve, je sicer minilo v prisrčnem vzdušju med obema voditeljema. Kim je na srečanje prišel v svoji tradicionalni obleki v barvi kakija, a je bil videti precej šibak in je šepal. Kot je znano, ga je leta 2008 prizadela kap.

"Zaradi vaše pozornosti je naša pot lepa" Kim se je sicer Medvedjevu še prav posebej zahvalil, ker je prišel iz Sočija ob Črnem morju zgolj zato, da se sreča z njim. "Ko gre za srečanja z našimi partnerji, sosedi, ni tako daleč," mu je vrnil Medvedjev. "Zaradi vaše posebne pozornosti in truda, gospod predsednik, je naša pot lepa," pa mu je preko prevajalca odvrnil Kim Jong Il,

Kim naj bi se zdaj že odpravil nazaj v domovino s svojim posebnim vlakom, s katerim se je na turnejo po Rusiji odpravil v soboto. To je bil sicer njegov prvi obisk Rusije po letu 2002.

Ne spreglejte