Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2013,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kim Džong Un

Nedelja, 7. 4. 2013, 19.06

8 let

Kim je tisti, ki igra nasilneža, vajeti v rokah pa držita stric in teta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za prestolom severnokorejskega voditelja Kim Džong Una stojita dva vplivna sorodnika. Teta in stric, ki Kimu pomagata pri vodenju države.

Glavni cilj tistih, ki v javnosti ustvarjajo imidž mladega voditelja je ta, da bi ga prikazali kot silaka, pogumnega in žilavega moža. To dokazuje tudi zadnja fotografija, na kateri ima Kim v rokah pištolo, njegov prst pa je na sprožilcu. Vse pogostejše pa so govorice, da sta pravzaprav stric in teta tista, ki vlečeta niti v ozadju. Kim Kjong Hui in njen mož Džang Sung Taek, sta verjetno najvplivnejši par v Pjongjangu, ki ju je Kim Džong Il, ki je umrl leta 2011, izbral, da pomagata sinu pri uveljavljanju avtoritete. Stric in teta Kimu pomagata, da bo postal močna vojaška figura Analitiki verjamejo, da ni naključje, da je mladi Kim novico o tem, da bo jedrsko orožje ohranil kot "narodov življenjski zaklad", sporočil ob podpori strica in tete, ki sta ga spremljala. Teta, sestra Kimovega očeta, je sicer na visokem položaju v partijski hierarhiji in je običajno edini ženski obraz na uradnih fotografijah severnokorejskih oblasti. Njen mož, ki je bil eden od tesnejših zaupnikov pokojnega Kim Džong Ila, pa je podpredsednik vplivne vojaške komisije. Najpomembnejša naloga para je, da branita dinastijo, preprečiti neposlušnost generalov, ki so 40 do 50 let starejši od mladega poveljnika in mu pomagata, da se izoblikuje v močno vojaško figuro.

Kraljica hamburgerjev Kot hči prvega voditelja Severne Koreje Kim Il Sunga, sestra drugega in teta tretjega voditelja, je Kim Kjong Hui ključna politična figura že štiri desetletja. Po letu 2003 se je sicer za šest let umaknila iz javnega življenja, na to pa se vrnila močnejša kot kdajkoli prej in postala celo general s štirimi zvezdicami leta 2010.

Zanimivo je, da je teta Kim, poleg tega, da pomaga svojemu nečaku voditi državo, znana tudi po tem, da je lastnica restavracije s hamburgerji. Velja celo za kraljico hamburgerjev. Ob tem velja poudariti, da je ta kulinarična specialiteta namenjena le eliti glavnega mesta, saj je v času vladanja njene družine veliko ljudi zaradi lakote umrlo.

Ne spreglejte