Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
7.06

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sirija vojna ZDA napad

Petek, 30. 8. 2013, 7.06

8 let, 2 meseca

Kerry: Dokazi ne morejo biti bolj jasni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški državni sekretar John Kerry je predstavil težko pričakovano obveščevalno poročilo o napadih s kemičnim orožjem pri Damasku minuli teden.

Ameriška vlada je obenem izdala oceno, ki prav tako obtožuje režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada. "Dokazi ne morejo biti bolj jasni," je dejal Kerry in nato našteval vse, kar so zbrali ameriški obveščevalci, na koncu pa pribil, da Al Asadovemu režimu ne morejo dovoliti, da se izmuzne brez kazni. Dejal je še, da se bodo ZDA o odgovoru na napade s kemičnim orožjem odločile ob svojem času in na podlagi lastnih vrednot.

Obama razmišlja o omejenem posredovanju v Sirije Ameriški predsednik Barack Obama je danes dejal, da po kemičnem napadu v Siriji minuli teden razmišlja o "omejenem" posredovanju v tej državi, pri čemer pa je poudaril, da se še ni odločil o ničemer. Obama je o Siriji spregovoril na srečanju z voditelji baltskih držav Litve, Latvije in Estonije v Beli hiši. Povedal je, da napadi s kemičnim orožjem v Siriji ogrožajo nacionalno varnost ZDA, poleg tega pa te preprosto ne morejo tolerirati uplinjanja žensk in otrok.

Kot kaže, bodo ZDA torej zagotovo ukrepale, Kerry pa je zagotovil, da tokratna akcija ne bo v ničemer podobna posredovanju v Iraku, Afganistanu ali Libiji. Vojakov v Sirijo ne bodo pošiljali, spopad pa ne bo brez konca. "Obama je povedal, da bo odgovor omejen na kaznovanje zaradi uporabe kemičnega orožja," je dejal Kerry in zagotovil, da ZDA ostajajo zavezane iskanju diplomatske rešitve krize v Siriji.

Težko pričakovana ocena ameriške vlade o napadih s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska medtem pravi, da vlada z veliko gotovostjo ugotavlja, da je napade izvedla sirska vlada. Pri tem je bil uporabljen tudi živčni plin. Ocena temelji na pričanjih zdravstvenih delavcev, pripadnikov nevladnih organizacij in drugih prič, navedbah na družabnih omrežjih in besedah novinarjev ter na "signalnih in geoprostorskih" obveščevalnih podatkih.

Nekateri inšpektorji že zapustili Sirijo Inšpektorji so očitno svoje delo na terenu že končali. Danes so se odpravili v vojaško bolnišnico v okrožju Mazeh v Damasku, kjer naj bi se zdravile žrtve napada. Po navedbah neke priče so se po kakih dveh urah vrnili v hotel, potem ko so zavrnili možnost, da bi jih pri delu v bolnišnici snemale televizijske ekipe.

Po poročanju britanskega BBC je vodstveni del ekipe inšpektorjev medtem že tudi prečkal sirsko-libanonsko mejo, v Siriji pa ostaja še tehnični del ekipe, ki bo odpotoval danes zvečer ali v soboto zgodaj zjutraj. Tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq je potrdil le, da inšpektorji končujejo preiskavo in bodo zapustili Sirijo v soboto zgodaj zjutraj.

Nemčija je medtem izključila možnost sodelovanja v napadu na Sirijo zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja.

Francoski parlament bo o Siriji šele razpravljal "Francija želi odločno in odmerjeno akcijo proti režimu v Damasku," je dejal Hollande za časnik Le Monde. Francoski parlament bo o Siriji razpravljal na izredni seji v sredo.

Hollande je poudaril, da odločitev britanskega parlamenta, ki je zavrnil vojaško posredovanje v Siriji, ne bo vplivala na stališče Pariza. "Vsaka država se svobodno odloča, ali bo sodelovala v takšni operaciji ali ne. To velja tako za Veliko Britanijo kot za Francijo," je dejal.

Zavzema se za "kaznovanje" sirskega predsednika Francoski predsednik, ki se zavzema za "kaznovanje" sirskega predsednika Bašarja Al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem v predmestju Damaska 21. avgusta, je še dejal, da "vrsta kazalcev kaže na odgovornost režima v Damasku".

Hollande je sicer izključil možnost napadov, dokler bodo v Siriji inšpektorji ZN, ki preiskujejo domnevno uporabo kemičnega orožja. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je napovedal, da bodo inšpektorji iz te nemirne države odšli do sobote zjutraj.

Westerwelle izključil možnost nemškega vmešavanja Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je medtem izključil možnost sodelovanje Nemčije v morebitnem napadu na Sirijo. Kot je dejal v pogovoru za sobotno izdajo časnika Neue Osnabrücker Zeitung, takšne vojaške akcije "od nas niso niti zahtevali niti o njej ne razmišljamo".

ZDA sicer še naprej iščejo "mednarodno koalicijo" za posredovanje v Siriji zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja, čeprav je britanski parlament zavrnil, da bi pri tem sodelovala tudi Velika Britanija. "Naš pristop je, da nadaljujemo iskanje mednarodne koalicije, ki se bo odzvala skupaj," je dejal ameriški obrambni minister Chuck Hagel na novinarski konferenci v Manili.

Ni sicer nakazal, katere države so pripravljene sodelovati v tovrstni mednarodni koaliciji "voljnih", je pa s tem nakazal, da ZDA vendarle ne mislijo iti same v posredovanje proti sirskemu režimu Bašarja Al Asada, kot so to v preteklih dneh nakazovali nekateri drugi predstavniki ameriške administracije. "Nadaljujemo posvetovanja z Britanci in vsemi svojimi zavezniki"

Obrambni minister ZDA je dejal, da spoštuje odločitev britanskega parlamenta, da Velika Britanija ne bo sodelovala v kakršnikoli vojaški akciji v Siriji. "Gre za odgovornost vsake države, da sprejema lastne odločitve," je dejal.

"Nadaljujemo posvetovanja z Britanci in vsemi svojimi zavezniki. To vključuje tudi poti, kako bi se skupaj odzvali na ta kemični napad v Siriji. /…/ Ne poznam veliko odgovornih vlad na tem svetu, če sploh katero, ki se niso ostro odzvale proti uporabi kemičnega orožja proti nedolžnim ljudem," je še dejal Hagel.

"Uporaba kemičnega orožja Al Asadovih sil predstavlja grožnjo ameriški varnosti" Hagel je nadaljeval obisk v Manili kljub vse bolj napetemu položaju zaradi Sirije in vse večjim pripravam ZDA na posredovanje proti Al Asadovemu režimu, če bo predsednik ZDA tako ukazal. Obrambni minister ZDA je tudi poudaril, da uporaba kemičnega orožja Al Asadovih sil predstavlja grožnjo ameriški varnosti in tudi zločin proti sirskemu ljudstvu.

Medtem se na vzhodu Sredozemskega morja že zbirajo ameriške ladje, oborožene z manevrirnimi raketami. Ameriški generali so že potrdili, da so pripravljeni izvesti močno obstreljevanje Sirije takoj, ko se bo, če se bo, ameriški predsednik tako odločil.

"Jasno je, da britansko ljudstvo ne želi vojaške akcije" "Jasno je, da britansko ljudstvo ne želi vojaške akcije, in vlada bo temu ustrezno ukrepala," pa je po zavrnitvi osnutka nezavezujoče resolucije o vojaški akciji proti Siriji v spodnjem domu britanskega parlamenta povedal premier David Cameron.

Cameron je napovedal, da bo spoštoval odločitev spodnjega doma britanskega parlamenta, ki je pozno sinoči z 285 proti 272 glasovom zavrnil osnutek resolucije o posredovanju proti Siriji zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja 21. avgusta v predmestju Damaska. "Moramo poslušati, kar reče parlament. To je demokracija," je poudaril premier in napovedal nadaljevanje boja za oster odgovor na napad s kemičnim orožjem, ki ga je po njegovem - upoštevajoč vse dokaze - že mogoče nedvomno pripisati režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Ne spreglejte