Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
6. 9. 2016,
8.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Natisni članek

Barack Obama

Torek, 6. 9. 2016, 8.47

6 let, 7 mesecev

Ker ga je zmerjal s pasjim sinom, je Obama odpovedal srečanje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Rodrigo Duterte | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko je filipinski predsednik Rodrigo Duterte svojega ameriškega kolega Baracka Obamo napadel z ostrimi in žaljivimi besedami, je Bela hiša odpovedala predvideno srečanje obeh predsednikov v Laosu.

Rodrigo Duterte se je razburil zaradi izjav predsednika ZDA Baracka Obame, da bo na srečanju odprl vprašanje smrti več kot dva tisoč osumljenih preprodajalcev in uporabnikov mamil, odkar je Duterte prevzel oblast na Filipinih.

Preden je odpotoval v Laos na regionalni vrh, je Duterte Obami sporočil, da mora biti spoštljiv in ga v lokalnem narečju ozmerjal s pasjim sinom.

"Moraš biti spoštljiv. Ne mečeš kar tako povprek vprašanj in izjav. Preklel te bom na forumu. Valjala se bova v blatu kot prašiča, če mi boš to počel," je na novinarski konferenci tik pred potjo v Laos, kjer bo srečanje Združenja jugovzhodne Azije (Asean), dejal Duterte.

Obama ga je označil za slikovitega možakarja

Obama je odvrnil, da mu bo zagotovo zastavil vprašanje o človekovih pravicah in pravosodnih postopkih, če se bosta sploh srečala. Svoji ekipi je nato naročil, naj se s filipinskimi kolegi pomenijo, ali je zdaj konstruktiven ali produktiven pogovor sploh mogoč.

Ameriški predsednik Barack Obama je Duterta označil za slikovitega možakarja. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Barack Obama je Duterta označil za slikovitega možakarja. Foto: Reuters

Nekaj ur pozneje so iz sveta za nacionalno varnost Bele hiše sporočili, da srečanja ne bo.

Filipinski predsednik je medtem danes svoje izjave obžaloval. Kot je dejal, jih je izrekel na podlagi novinarskih vprašanj, ki so v njem sprožila zaskrbljenost, zdaj pa mu je žal, da je to izpadlo kot osebni napad na ameriškega predsednika.

Duterte je veleposlanika ZDA na Filipinih, ki je homoseksualec, avgusta ozmerjal s pasjim sinom. Čeprav so Filipini močno katoliška država, je z enakim izrazom označil tudi papeža Frančiška, a se je za to pozneje opravičil.

Ne spreglejte