Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2019,
17.52

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Jeremy Hunt Boris Johnson Theresa May Velika Britanija

Ponedeljek, 10. 6. 2019, 17.52

4 leta, 10 mesecev

Kdo bo nasledil Mayevo? Johnson za znižanje dohodnine, tekmeci ga kritizirajo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Theresa May | Za naslednika Therese May se poteguje deset kandidatov. | Foto Reuters

Za naslednika Therese May se poteguje deset kandidatov.

Foto: Reuters

V Veliki Britaniji se je tudi uradno začela bitka za naslednika britanske premierke Therese May na čelu konservativne stranke. Pristojni odbor konservativne stranke je danes potrdil kandidaturo desetih kandidatov. Za glavnega favorita za naslednika Mayeve za zdaj velja nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson.

Nekdanji šef britanske diplomacije Boris Johnson je ob začetku kampanje napovedal znižanje dohodnine. Prag za vstop v 40-odstotno obdavčitev dohodkov bi zvišal s 50 tisoč na 80 tisoč funtov na leto. Johnson sicer kot poslanec zasluži 79.468 funtov na leto.

Theresa May
Novice Mayeva bo tudi uradno odstopila s čela britanskih konservativcev

Johnson obljublja znižanje dohodnine, Gove na udaru kritik zaradi uživanja drog

Ta ukrep bi po mnenju časnika The Telegraph državo stal 9,6 milijarde na leto. Del teh stroškov bi Johnson po lastnih besedah pokril iz sredstev, ki jih je finančno ministrstvo dalo na stran za primer brexita brez dogovora. Okoljski minister Michael Gove, ki velja za enega od glavnih Johnsonovih nasprotnikov, je v odzivu na omenjeni predlog povedal, da ne bi nikoli uporabil davčnega sistema za to, da bi znižal davke za najbogatejše.

Boris Johnson je ob začetku kampanje za vodenje torijcev napovedal znižanje dohodnine. | Foto: Reuters Boris Johnson je ob začetku kampanje za vodenje torijcev napovedal znižanje dohodnine. Foto: Reuters

Gove se sicer sooča s pozivi k odstopu, potem ko je konec minulega tedna priznal, da je pred več kot 20 leti užival kokain. Kampanjo za volitve novega vodje britanske vladajoče stranke je sprožil tudi zunanji minister Jeremy Hunt, ki je poudaril, da je Velika Britanija zaradi brexita v ustavni krizi.

Theresa May
Novice Mayeva bo čez dva tedna odstopila s položaja britanske premierke #foto #video

Hunt: Britanci potrebujejo izkušenega in resnega voditelja

Za izhod iz slepe ulice glede brexita po Huntovih besedah potrebujejo zelo pameten pristop ter izkušenega in resnega voditelja, ne pa prazne retorike. Danes sta Huntovo kandidaturo podprli ministrica za delo Amber Rudd, sicer nasprotnica izstopa iz EU, in ministrica za obrambo Penny Mordaunt, ki zagovarja brexit.

Theresa May, ki je v petek uradno odstopila s položaja britanske premierke in vodje konservativcev, bo premierske dolžnosti opravljala do imenovanja svojega naslednika. | Foto: Reuters Theresa May, ki je v petek uradno odstopila s položaja britanske premierke in vodje konservativcev, bo premierske dolžnosti opravljala do imenovanja svojega naslednika. Foto: Reuters

Odbor 1922, v katerem so zbrani konservativni poslanci in ki vodi postopek izbire vodje torijcev, je potrdil kandidaturo desetih poslancev konservativne stranke. Poleg zgoraj omenjene trojice so med njimi še nekdanji minister za brexit Dominic Raab, notranji minister Sajid Javid in nekdanja ministrica za parlamentarna vprašanja Andrea Leadsom.

Za mesto naslednika Therese May se bodo potegovali tudi minister za zdravje Matt Hancock, minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart, nekdanja ministrica za delo Esther McVey in nekdanji državni sekretar za priseljevanje Mark Harper.

Theresa May
Novice Mayeva obljubila glasovanje o drugem referendumu o brexitu

Mayeva bo premierske dolžnosti opravljala do imenovanja svojega naslednika

V več krogih glasovanja bo 313 poslancev konservativne stranke najprej izbralo dva kandidata za novega vodjo. Prvi krog je predviden v četrtek, naslednji trije pa prihodnji teden. Med zadnjima dvema kandidatoma bo nato po pošti odločilo okoli 160 tisoč članov stranke. Novi predsednik bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija.

Mayeva, ki se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim od najkrajših stažev po drugi svetovni vojni, je odstopno izjavo podala v petek in s tem tudi uradno odstopila s položaja vodje konservativne stranke. Premierske dolžnosti bo opravljala, dokler ne bo izbran njen naslednik.

Ne spreglejte