Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
8. 11. 2016,
17.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Natisni članek

infografika predsedniške volitve Hillary Clinton Donald Trump ameriške volitve laži dejstva izjava

Torek, 8. 11. 2016, 17.05

6 let, 6 mesecev

Preverjanje resničnosti navedb kandidatov za ameriškega predsednika

Kateri kandidat za predsednika ZDA bolj laže

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Foto: Reuters

Kandidata Trump in Clintonova končujeta prepričevanje državljanov za podporo na predsedniških volitvah. Volivce hočeta na svojo stran dobiti z nepregledno množico podatkov in dejstev. Pregled resničnosti njunih izjav kaže, da se Trump manj obremenjuje s tem, ali so njegove navedbe resnične.

PolitiFact je internetna stran, ki se ukvarja s preverjanem resničnosti dejstev izvoljenih uradnikov v ameriški politiki. Za svoje delo pokrivanja ameriških volitev so leta 2008 prejeli tudi Pulitzerjevo nagrado.

V noči na sredo bomo na Siol.net v živo spremljali rezultate volitev v ZDA. Takoj zjutraj bodo na voljo prvi odzivi, ob 9.00 pa boste lahko na Siol.net prebrali ekonomsko analizo o tem, kako bo rezultat volitev vplival na Slovenijo.

Resnično točen le delček Trumpovih izjav

Med preverjenimi izjavami izbranca republikanske stranke Trumpa je 15 odstotkov navedb, ki so točne ali vsaj večinoma točne. To so odstotki, ki Trumpa brez konkurence uvrščajo v vrh deleža izmišljenih navedb. S 76 odstotki izjav, ki so v kategoriji večinoma netočne ali nižje, je Trump osvojil tudi "laskavi" naslov lažnivec leta 2015.

Med najbolj izstopajočimi so njegove izjave, usmerjene proti zdajšnjemu predsedniku ZDA Baracku Obami. Trump je dolgo trdil, da Obama ni rojen na ozemlju ZDA in da zato Obama ne bi smel biti predsednik. S svojimi izjavami je šel celo tako daleč, da je trdil, da je govoril z Obamovo babico v Keniji. Ta naj bi Trumpu zaupala, da je bila prisotna ob porodu Baracka Obame v Keniji.

Clintonova v izjavah previdnejša

Predstavnici demokratov Clintonovi kot izkušeni političarki očitajo vpletenost v nekaj afer. Med njimi najbolj izstopa preiskava FBI zaradi rabe osebne elektronske pošte za pošiljanje zaupnih državnih dokumentov.

V predsedniški tekmi se je v primerjavi s Trumpom izkazala za veliko bolj resnicoljubno. Delež njenih izjav, ki so v kategoriji čista izmišljotina, se giblje okoli deleža Trumpovih točnih izjav. Hillary je še najbolj znana po svojem spreminjanju mnenj. Vse do marca 2013 je nasprotovala istospolnim porokam, do maja 2016 je bila tudi vneta zagovornica embarga proti Kubi, nato pa je svoje mnenje obrnila za 180 stopinj in začela zagovarjati opustitev embarga. 

 

Volilno dogajanje lahko spremljate tudi na Planet TV. Gostili bodo poznavalce ter se pogovarjali s Slovenci, ki živijo in ustvarjajo v ZDA. Rezultate bodo z ekipo čakali tudi v Sevnici, rojstnem kraju Melanie Trump. Izredne novice Planet Danes: Ameriške volitve bodo na sporedu ob 6.55, 9.35 in 12.50. Spremljanje ameriških volitev bodo na Planet TV sklenili ob 18. uri, ko bo na sporedu dokumentarni film Slovenija na pragu Bele hiše, ob 18.30 pa bo sledila še pogovorna oddaja, ki jo bo vodil Mirko Mayer.
Ne spreglejte