Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Angela Merkel begunci migranti Grčija

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 7.29

8 let

Kaos na grško-makedonski meji: migranti skušali prebiti ograjo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Evropa ne sme dopustiti, da Grčijo zajame kaos, je dejala nemška kanclerka Angela Merkel. V Grčiji se povečuje število migrantov, ki ne morejo proti Evropi. Na meji z Makedonijo so izbruhnili nemiri.

"Res verjamete, da bi države z evrom, ki so se lani tako borile, da bi Grčija ostala v evrskem območju, mi pa smo bili najstrožji, zdaj, leto dni pozneje, lahko dopustile, da bi zdrsnila v kaos?" je vprašala Merklova. Kanclerka je bila kritična do potez Avstrije in balkanskih držav, ki so uvedle dnevne kvote za sprejem migrantov, zaradi česar so se ti začeli kopičiti v Grčiji.

"Kar se je zgodilo, je natanko to, česar smo se bali – da bo država zdaj ostala sama s svojimi težavami. Tega pa ne smemo dopustiti," je poudarila v daljšem pogovoru za nemško javno televizijo ARD.

Merklova vztraja pri politiki odprtih vrat Zagovarjala je svojo odločitev, da odpre nemške meje za begunce in migrante, čeprav je zaradi tega deležna številnih kritik in padanja svoje priljubljenosti. V Nemčiji je lani za azil zaprosilo več kot milijon ljudi. Merklova je dejala, da nima načrta B in da ne bo spreminjala svoje politike odprtih vrat.

"Naj Nemčija begunce pripelje neposredno iz Grčije" Avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil je zavrnil najnovejše kritike Merklove glede avstrijske politike do begunske krize in dejal, da Avstrija ne bo postala "čakalnica za sto tisoče beguncev".

"Če sosednja država meni, da ni zgornje meje, potem naj Nemčija begunce pripelje v državo neposredno iz Grčije. Evropska rešitev namreč ne pomeni, da odpremo balkansko pot in vse begunce neovirano pošljemo do srednje Evrope. Evropska rešitev pomeni: registracijo, razdelitev in vračanje beguncev na zunanje meje EU," je še dejal Doskozil.

Ne spreglejte