Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2015,
12.02

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izpusti ZDA nepravilnosti CO2 ogljikov dioksid

Sreda, 4. 11. 2015, 12.02

5 let

Kakšne posledice bodo imele nove napake za Volkswagen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nepravilnosti pri porabi in vrednostih ogljikovega dioksida bi lahko prizadele dodatnih 800 tisoč vozil iz nemškega koncerna Volkswagen, kjer gospodarska tveganja ocenjujejo na še dve milijardi evrov.

"Od začetka se zavzemam, da bi vse, kar se je zgodilo, preiskali neprizanesljivo in temeljito," je v izjavi za javnost včeraj zapisal Matthias Müller, predsednik uprave skupine Volkswagen, in dodal, da jih pri tem ne sme ustaviti nič in nihče. Müller, ki meni, da je to temeljni pogoj za novo usmeritev, ki jo družba potrebuje, je zaradi ugotovljenih dejstev izrazil globoko obžalovanje.

V ponedeljek so v javnosti odmevali novi očitki Volkswagnu, ki jih je objavila ameriška okoljska agencija EPA. Do odstopanj pri meritvah ogljikovega dioksida naj bi po njihovih ugotovitvah prihajalo tudi pri 10 tisoč vozilih Volkswagen, Porsche in Audi s trilitrskimi dizelskimi motorji znamk. Pri Volkswagnu so izrecno zavrnili, da bi bila v omenjena vozila vgrajena sporna programska oprema, ki bi prirejala izpuste pri meritvah.

Preveč ogljikovega dioksida tudi pri nekaterih bencinskih motorjih V zadnjem primeru gre predvsem za prestižne modele vozil letnikov od 2014 do 2016, ki so bili prodani v ZDA: VW touareg, porsche cayenne in Audijeve modele A6, A7 quattro, A8, A8L ter Q5. Če se bodo očitki izkazali za utemeljene, bodo posledice večje na evropskem trgu, kjer je vozil z omenjenimi dizelskimi motorji več kot v Ameriki. V torek pa so na dan prišle tudi ugotovitve Volkswagnove notranje preiskave in ocena gospodarskega tveganja dve milijardi evrov.

V nemškem koncernu tako ugotavljajo, da je do nepravilnih meritev prihajalo pri emisijah ogljikovega dioksida v postopkih homologacije nekaterih vozil, s tem pa je bila navedena tudi nižja poraba goriva od dejanske. Prizadetih bi lahko bilo okrog 800 tisoč vozil, med katerimi so modeli VW golf in polo, audi A1 in A3, škoda octavia, pa tudi nekateri seati. Večinoma gre tudi tu za vozila na dizelski pogon, v manjšem delu pa gre tudi za takšna z bencinskimi motorji.

V zadnjih mesecih v ZDA rast prodaje vozil porsche in audi Kljub škandalu je Porsche septembra v ZDA zabeležil 23-odstotno rast prodaje, prav tako se je za 16 odstotkov povečala prodaja vozil znamke Audi. Ta je čez lužo oktobra s 17.700 prodanimi vozili narasla za skoraj 17 odstotkov in tako dosegla absolutni rekord. Ob predpostavki, da kazen za odstopanje od predpisanih izpustov v ZDA znaša 37.500 dolarjev, bi omenjeni stroški Volkswagna v ZDA narasli za 375 tisoč dolarjev na skupaj 18,2 milijardi dolarjev.

V Evropi je najbolj izpostavljena Nemčija, na drugem mestu ji po številu vozil koncerna Volkswagen sledi Anglija. Tam je že predviden odpoklic 583 tisoč vozil znamke VW, 393 tisoč audijev, 132 tisoč škod in 77 tisoč seatov. V ZDA je bilo ob izbruhu škandala za odpoklic predvidenih 483 tisoč vozil.

Bo zaradi napačnih vrednosti izpustov Sloveniji nastala davčna škoda? Prvič je med očitki iz ZDA neposredno izpostavljen tudi Porsche. Ker naj bi bila sporna vozila novejših letnikov, bi morebitne nepravilnosti spadale v čas, ko je bil na čelu družbe Matthias Müller. Ta je po odstopu Martina Winterkorna prevzel vodenje koncerna Volkswagen in napovedal povrnitev zaupanja kupcev. Lastne izdelave so pri Porscheju le bencinski motorji, medtem ko pri dizelskih uporabljajo dele drugih proizvajalcev iz koncerna.

V Sloveniji lahko težavo predstavlja obdavčitev, saj je od izpusta ogljikovega dioksida pri nas odvisna višina davka na motorna vozila, pa opozarja časnik Finance. Če bodo Volkswagnova vozila glede na novo izmerjene pravilne vrednosti CO2 v njihovih izpuhih uvrščena v višjo davčno tarifo, bi to pomenilo davčno škodo za slovensko finančno upravo (Furs).

Ne spreglejte