Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
16.16

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Danska Helle Thorning-Schmidt Goldman Sachs

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 16.16

3 leta, 9 mesecev

Kako so volkovi z Wall Streeta ogrozili vladavino lepe svetlolaske

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Načrt delne prodaje državnega podjetja ameriški finančni korporaciji Goldman Sachs je pahnil Dansko v vladno krizo. Se bo premierki Helle Thorning-Schmidt uspelo obdržati na vladnem krmilu?

Danske parlamentarne volitve septembra 2011. Na volitvah je zmagala dotlej vladajoča desnosredinska liberalna stranka Venstre (Venstre v danščini pomeni Levica, a je stranka že dolga desetletja na desni strani političnega prostora).

Prva premierka na čelu Danske Toda ker so desnosredinske stranke skupaj zbrale le 87 sedežev v 179-članskem danskem parlamentu, je vlado sestavila drugouvrščena socialdemokratska stranka. Na čelo Hamletove dežele se je tako zavihtela voditeljica socialdemokratov Helle Thorning-Schmidt.

Ta je s podporo tako imenovanega rdečega bloka strank, v danskem Folketingu imajo 92 sedežev, postala prva premierka na čelu te skandinavske države. Kljub temu da ima rdeči blok – sestavljajo ga poslanci sedmih strank – večino v parlamentu, pa so v vlado vstopile le tri levo usmerjene stranke: socialdemokrati, socialni liberalci in Socialistična ljudska stranka.

Leva vlada, ki vodi desno politiko Te tri stranke imajo skupaj 77 poslancev, kar pomeni, da je bila danska vlada že na začetku manjšinska. Številni – na primer danski časnik Berlingske – so se sicer že na začetku mandata vlade spraševali, ali lahko rdeči blok ostane skupaj, saj so razlike med strankami precejšnje.

Thorning-Schmidtova sicer vodi neznačilno socialdemokratsko politiko. Če je pred leti še kritizirala namere desnosredinskih vlad po znižanju davkov, je zdaj sama zagovornica nižanja davkov – davek na dobiček podjetij se bo tako s 25 odstotkov znižal na 22 odstotkov. Prav tako ni opustila stroge varčevalne politike, ki jo je začela prejšnja desnosredinska vlada.

Goldman Sachs želi kupiti del danskega državnega podjetja Še bolj pa je vladajočo koalicijo razrahljal načrt vlade, da proda 18 odstotkov večinsko državnega in prezadolženega energetskega podjetja Dong (Dansk Olie og Naturgas) ameriški finančni skupini Goldman Sachs za 1,1 milijarde evrov.

Prav dejstvo, da je kupec Goldman Sachs z Wall Streeta, ki je v letih po izbruhu svetovne finančne krize dobil v delu javnosti izjemno negativno podobo (ameriški novinar Matt Taibbi je Goldman Sachs označil celo kot vampirsko hobotnico, ki sesa kri človeštvu), je po mnenju nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung spodbudilo nasprotovanje številnih Dancev.

Peticije, protesti in odhod ljudskih socialistov iz vlade V internetni peticiji proti prodaji so tako nasprotniki prodaje v 5,6-milijonski državi zbrali 200 tisoč glasov, prav tako so se nasprotniki prodaje danske družinske srebrnine tako imenovanim volkovom z Wall Streeta zbrali tudi na protestu pred parlamentom.

Na koncu je iz vlade izstopila Socialistična ljudska stranka, ki je med vsemi tremi vladajočimi strankami najbolj levo usmerjena (ustanovili so jo nekdanji člani danske komunistične partije). Članstvo te stranke je bilo že dolgo časa nezadovoljno zaradi ukrepov in politike danske vlade.

Thorning-Schmidtova za zdaj še drži vse niti v svojih rokah Thorning-Scmidtova je kljub odhodu socialistov iz vlade ohranila mirno kri. Zatrdila je, da bo vlada – to zdaj sestavljajo socialdemokrati in socialni liberalci, k imajo v Folketingu 61 poslancev – nadaljevala svoje delo. Prav tako je že preoblikovala vlado in zapolnila izpraznjena ministrska mesta.

Tudi sporni načrt prodaje podjetja Dong Goldman Sachsu je dobil v parlamentu zeleno luč, in to prepričljivo. Dong bodo v prihodnjih letih tudi uvrstili na borzo.

Ne spreglejte