Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
28. 10. 2015,
15.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci migranti Nemčija

Sreda, 28. 10. 2015, 15.25

8 let, 1 mesec

Kako so v resnici izobraženi sirski begunci?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemški gospodarski inštitut svari pred tem, da bi precenjevali izobrazbo sirskih beguncev. Okoli 16 odstotkov jih je namreč nepismenih, več kot tretjina pa ima samo osnovnošolsko izobrazbo.

Nemški gospodarski inštitut Ifo je objavil študijo, v kateri poudarja, da je polovica sirskih beguncev slabo izobraženih. Avtorja študije, Gabriel Felbermayr in Michele Battisti, se sklicujeta na podatke, ki jih je od leta 2013 med sirskimi begunci v begunskih taboriščih v Turčiji (od tu prihaja večina Sircev, ki po balkanski poti prihaja v Nemčijo, op. p.) zbirala turška uprava za zaščito pred naravnimi nesrečami in izrednimi razmerami (AFAD), piše nemški časnik Die Welt.

Podatki o izobrazbi sirskih beguncev v Turčiji AFAD je podatke zbiral s pomočjo vprašalnikov. Na podlagi odgovorov sirskih beguncev so Turki ugotovili, da je:

- 16,1 odstotka sirskih beguncev v Turčiji nepismenih,

- 7,8 odstotka nima končane nobene šole,

- 34,5 odstotka ima samo osnovnošolsko izobrazbo,

- 21,6 odstotka ima srednješolsko izobrazbo,

- 11,1 odstotka ima opravljeno maturo,

- 8,9 odstotka ima višje- oziroma visokošolsko izobrazbo.

Te podatke so v Ifo inštitutu primerjali s podatki Unesca o izobrazbi Sircev iz leta 2009, pred državljansko vojno, ki je izbruhnila leta 2011. Primerjava pokaže, da je izobrazba sirskih beguncev v Turčiji malce višja od ravni izobrazbe iz leta 2009.

Podatke je treba jemati z zadržkom, saj jih begunci ne podkrepijo z dokazi Podatke so primerjali tudi s podatki o izobrazbi registriranih sirskih beguncev v Nemčiji, ki jih je od začetka leta 2013 do septembra 2014 zbiral Zvezni nemški urad za migracije in begunce. Med registriranimi sirskimi begunci v Nemčiji jih je okoli 21 odstotkov obiskovalo kakšno višjo- ali visokošolsko ustanovo, 22 odstotkov gimnazijo in okoli 47 odstotkov osnovno ali (poklicno) srednjo šolo. Le redki niso obiskovali nobene šole.

Toda kot opozarja Ifo, moramo vse te podatke (AFAD in nemški zvezni urad) jemati z zadržkom, saj temeljijo na prostovoljnem, osebnem poročanju beguncev. Odgovori o izobrazbi niso bili podkrepljeni s predložitvijo dokumentov ali prič in so zato samo ocena. Trenutno le vsak deseti migrant usposobljen za vstop na nemški trg dela

Prav tako je izobrazba sirskih beguncev, ki zdaj prihajajo v Nemčijo, nižja od izobrazbe beguncev, ki so se v Nemčiji registrirali do septembra 2014, ugotavlja Ifo. Upoštevati je treba, da je po drugih podatkih nepismenih okoli 14,5 odstotka Sircev (kar je v primerjavi z Afganistanci, kjer je nepismenost 68-odstotna, malo), številni pa obvladajo samo arabsko pisavo. Prav tako nemška ministrica za delo Andrea Nahles ocenjuje, da ima samo vsak deseti migrant, ki zdaj prihaja v Nemčijo, izobrazbo oziroma usposobljenost, s katero se lahko uspešno vključi v nemški trg dela.

Ne spreglejte