Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

2

Natisni članek

Moskva Rusija pranje denarja

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

Kako so Rusi po svetu, tudi v Sloveniji, prali denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

2

Denar | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Ruski veljaki so s pomočjo slamnatih ruskih podjetij in evropskih bank oprali več kot 20 milijard dolarjev (19,2 milijarde evrov) in s tem oškodovali Rusijo. To razkrivajo dokumenti novinarjev, ki so sodelovali v Projektu za poročanje o organiziranem kriminalu in korupciji (OCCRP), katerega del so tudi novinarji časnika Delo.

Milijarde so iz Rusije potovale prek 112 bančnih računov po vzhodni Evropi. Za "transport" denarja so uporabljali "pralni avtomat", kriminalno finančno sredstvo, ki so ga novinarji razkrili že leta 2014. Iz novih dokumentov, ki so jih objavili zdaj, pa je razvidno, da so organizatorji pranja denarja rusko državo skupno oškodovali za 20,8 milijarde dolarjev oziroma 19,2 milijarde evrov.

Večina tega denarja je končala na računih ruskih poslovnežev. Vsem je skupno to, da so sklenili več sto milijonov dolarjev vredne državne pogodbe neposredno z rusko vlado ali s podjetji v državni lasti.


Morda vas zanima še:

Panamski dokumenti zdaj javni: na seznamu precej slovenskih podjetij

Zbogom, Panama. Dobrodošli, nabiralniki!


Kako je delovala shema?

Moskva | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Organizatorji so skupaj ustvarili 21 osrednjih podjetij v Veliki Britaniji, na Cipru in Novi Zelandiji in jih uporabljali za nakazilo denarja iz Rusije.

To so storili tako, da so ustvarili navidezni dolg, ruska podjetja so dolgovala podjetjem v teh treh državah. Na poziv moldavskega sodišča so ruska podjetja nato ta dolg poravnala in denar nakazala na račune podjetij po svetu.

Transakcije so organizatorji izvrševali prek moldavske banke Moldinconbak, prek katere je šlo osem milijard dolarjev, ki so jih nato dvignili v krajih po svetu. Trinajst milijard dolarjev so prenesli na banko Trasta Komercbank v Latviji. S transakcijo prek te banke je bil denar naposled čist in so ga Rusi lahko zapravili, piše Delo.

Del tega denarja – 15 milijonov dolarjev (14 milijonov evrov) – pa je pljusknil tudi v Slovenijo.

Kako so se ruski milijoni prali v Sloveniji

V Slovenijo se je med letoma 2012 in 2014 nateklo okoli 15 milijonov dolarjev v 56 transakcijah na bančne račune osmih bank, ugotovitve raziskave danes razkriva Delo. V Sloveniji je najvišja posamezna transakcija znašala 1,2 milijona evrov, in sicer kot plačilo za dejansko opravljen posel v Čečeniji.

Največ plačil je med letoma 2012 in 2014 prišlo na račune NLB, in sicer 15 nakazil v skupni vrednosti 5,5 milijona evrov. Med bankami časnik omenja in opisuje posle še v Deželni banki Slovenija, Sberbank ter Factor banki ter navaja, katera podjetja v Sloveniji so prejela denar. Ob tem napoveduje, da bo zgodbo o pomembnejših prejemnikih objavil v prihodnjih dneh.

V bankah so za časnik povedali, da spoštujejo nacionalne in evropske predpise o preprečevanju pranja denarja, da njihovo delovanje nadzirajo ministrstvo za finance, Urad RS za preprečevanje pranja denarja in Banka Slovenije. V NLB so med drugim priznali, da so njihovi notranji nadzorni mehanizmi v letih 2012 in 2013 zaznali sumljive transakcije in da so izvedli postopke po zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.

V NLB so po navedbah časnika vsa plačila izvedle štiri slamnate družbe iz Velike Britanije in s Cipra. To je bila sicer običajna pot denarja iz Rusije, ki je romal prek slamnatih družb iz teh dveh držav ali tudi Nove Zelandije na bančne račune v vzhodni Evropi in do bank po vsem svetu. Denar je končal pri ruskih poslovnežih ter lastnikih skupin, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, inženiringom, informacijsko tehnologijo in bančništvom, piše Delo. (STA)

Skupno so organizatorji pranja denarja opravili več kot 26 tisoč transakcij, denar pa so si izplačevali v 96 različnih državah.

Denar zapravili tudi za rock skupine

Del denarja so zapravili za razkošne predmete, rock skupine, nekaj pa ga je končalo tudi na računih priznanih družb, kot so južnokorejski tehnološki velikan Samsung in švedska družba Ericsson ter izdelovalci orodja Black & Decker.

Ne spreglejte