SiolNET. Novice Svet
7,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se je Putin maščeval oligarhu, ki si ga je drznil kritizirati

7,50

termometer

Oleg Tinkov | Oleg Tinkov se je zameril Kremlju, zdaj pa se boji za življenje. | Foto: Guliver Image
Oleg Tinkov se je zameril Kremlju, zdaj pa se boji za življenje. Foto: Guliver Image

Ruski milijarder Oleg Tinkov je sredi aprila ostro kritiziral "noro vojno" v Ukrajini in si s tem nakopal srd Kremlja. Zdaj se skriva, ker se boji za življenje. 

Oleg Tinkov, eden od redkih ruskih superbogatašev, ki ne spadajo v Putinov ožji krog oziroma nima povezav z Moskvo, zaradi česar ga po definiciji morda sploh ni mogoče označiti za oligarha, je 19. aprila na družbenem omrežju Instagram objavil zelo ostro kritiko vojne v Ukrajini.

Tinkov je med drugim zapisal, da gre za noro vojno, ki jo vodijo pijani generali, in da je ruska vojska zanič. Zahod je tudi prosil, naj najde način, kako Putinu prihraniti nadaljnjo sramoto, da bo končal pokol.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oleg Tinkov (@olegtinkov)

Putinova administracija je zoper njega ukrepala že naslednji dan, je Tinkov ta teden povedal za ameriški medij The New York Times.

Iz Kremlja naj bi poklicali vodstvo Tinkoff Bank, ene od največjih bank v Rusiji, ki jo je leta 2006 ustanovil prav Oleg Tinkov, in jih tako rekoč prisilili v prodajo Tinkovega 35-odstotnega lastniškega deleža. Če tega ne bi storili, bi Rusija banko nacionalizirala, so zagrozili po njegovih navedbah.

Kupec njegovega deleža v Tinkoff Bank je bil oligarh iz ruske rudarske industrije in Putinov dobri prijatelj. Tinkovu so za njegove delnice sicer ponudili tako rekoč drobiž, je dejal, vendar ni imel druge izbire, saj je šlo za ponudbo vzemi ali pusti. Za svoj lastniški delež v Tinkoff Bank naj bi dobil okrog tri odstotke realne vrednosti.

Tinkov je svoje premoženje najprej ustvaril v pivovarski in prehranski industriji, nato pa se je preusmeril še v bančništvo.  | Foto: Guliver Image Tinkov je svoje premoženje najprej ustvaril v pivovarski in prehranski industriji, nato pa se je preusmeril še v bančništvo. Foto: Guliver Image

Strah ga je, da ga bodo ubili

Težave nekoč enega od najbogatejših Rusov – še novembra lani je vrednost njegovega premoženja znašala okrog devet milijard ameriških dolarjev, zdaj pa je močno upadla – se sicer ne končajo le pri denarju.

Kot je še povedal za The New York Times, ga je strah za življenje, zato z novinarji med pogovorom tudi ni razkril, kjer je. 

Njegova bojazen naj bi izvirala iz opozorila, ki ga je prejel od svojih prijateljev, ki imajo poznanstva v ruskih obveščevalnih agencijah in varnostnih službah. Kot trdi, naj bi obstajala verjetnost, da bi ga Kremelj najraje videl mrtvega.

Tinkov se je marca kljub temu, da ni naklonjen Putinu, ta pa ni naklonjen njemu, znašel na seznamu sankcioniranih ruskih državljanov, saj je takrat še delno njegova Tinkoff Bank prejemala sredstva iz ruske državne blagajne. Velika Britanija, ki je uvedla sankcije proti bogatašu, mu sicer še naprej dovoli vstop v državo. 

Preberite tudi:

Oli Novice Ruski oligarh brutalno umoril svojo družino: že drugi primer ta teden Mikhail Watford Novice V Veliki Britaniji našli mrtvega ruskega oligarha

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin