Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
17. 2. 2016,
15.00

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ingvar Kamprad davki

Sreda, 17. 2. 2016, 15.00

4 mesece, 2 tedna

Kako se Ikea spretno izogiba plačevanju davkov

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Švedski milijarder Ingvar Kamprad je eden od najbogatejši Evropejcev in ustanovitelj trgovskega imperija z imenom Ikea. Svoje bogastvo je povečal tudi s spretnim izogibanjem plačevanju davkov.

Ikea je zdaj največja veriga trgovin s pohištvom na svetu, svojo trgovino bo postavila tudi v Sloveniji. Ustanovitelj Ikee je zdaj 89-letni Kamprad. Ta je podjetje (ime Ikea je kratica iz njegova imena in priimka ter rojstne kmetije in domačega kraja: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd) kot 17-letni mladenič ustanovil leta 1943.

Najprej Älmhut, nato ves svet Prvo trgovino s pohištvom je odprl pozneje, leta 1958 v kraju Älmhut na Švedskem. V 60. letih prejšnjega stoletja je svoj pohištveni imperij začel širiti tudi na sosednji skandinavski državi Dansko in Norveško, v 70. letih pa je začel svoj svetovni pohod.

Leta 1976 se je Kamprad v znak protesta zaradi previsokih davkov na Švedskem preselil v Švico. Tu je živel vse do leta 2014, ko se je vrnil na rodno Švedsko, kjer so ga pričakali s skoraj državniškimi častmi. Ostareli Kamprad, ki naj bi imel pod palcem 50 milijard evrov, zdaj živi v Älmhutu, kraju, kjer je začel svoj poslovni pohod.

Spretno izogibanje davkom Kot piše nemški tednik Der Spiegel, pa je bogastvo Kamprada in njegove družine tako veliko tudi zaradi spretnega izogibanja davkom, zaradi česar prihrani veliko denarja. Večino svojega premoženja ima pred dacarji varno spravljenega v številnih podjetjih, ki so posejana po vsem svetu, vse do Karibov.

Bogati Šved in njegovi svetovalci izkoriščajo vse možnosti mednarodnega davčnega prava, da pohištveni magnat plača čim manj davkov. Samo v Evropi naj bi Kamprad, ki je sedež svojega imperija leta 1982 preselil na Nizozemsko, s tako imenovanim davčnim načrtovanjem med letoma 2009 in 2014 prihranil več kot milijardo evrov.

Kako deluje Kampradov sistem Izhodišče spretnega izogibanja davkom je plačevanje licenčnine v višini treh odstotkov prihodkov, ki jih mora vsaka od 328 Ikejinih podružnic po svetu plačati skupini Inter Ikea. Tako naj bi med letoma 1991 in 2014 na Nizozemsko, kjer so licenčnine komajda obdavčene, prišlo okoli 14,3 milijarde evrov, pravi davčni strokovnjak Marc Auerbach, ki je pripravil študijo za poslansko skupino Zelenih v Evropskem parlamentu.

Večino Ikejinih trgovin po svetu ima v lasti nizozemska družba Ingka holding, katere lastnica je zasebna Kampradova ustanova Stichting Ingka, ki ima prav tako sedež na Nizozemskem. To ustanovo obvladujejo Kampradova sinova Jonas in Peter Kamprad ter njuni svetovalci.

Ikea in alpska davčna oaza Poleg nizozemske ustanove v Kampradovo mrežo spada tudi ustanova Interogo, ki ima sedež v Liechtensteinu. To ustanovo vodi Kampradov mlajši sin Mathias Kamprad. Kot piše zgoraj omenjeni nemški tednik, liechtensteinsko ustanovo uporabljajo za plačevanje nižjih davkov.

Poglejmo, kako: Ikea je blagovno znamko leta 2012 prodala za devet milijard evrov družbi Inter Ikea System, ki ima sedež na Nizozemskem. Ta nizozemska družba je za nakup blagovne znamke pri Interogu vzela milijardo evrov posojila. Nizozemska družba je potem plačevala obresti za posojilo luksemburški družbi Interogo Finance, ta pa je denar pošiljala ustanovi Interogo v Liechtensteinu.

Luksemburški in belgijski davčni paradiž Med letoma 2012 in 2014 je tako luksemburška Interogo Finance prejela za milijardo evrov obresti od nizozemske Ikee. Luksemburška hčerka (v Luksemburgu so zelo nizki davki) je potem liechtensteinski ustanovi poslala dividende v višini 807,8 milijona evrov.

V Kampradovem omrežju je tudi belgijska finančna družba Ikea Service Centre NV. Belgija slovi po fiktivnem plačevanju obresti, kar izkoriščajo številna podjetja, ne samo Ikea. Kot pravi Auerbach, je Ikei z uporabo belgijskega fiktivnega plačevanja obresti v višini 1,2 milijarde evrov uspelo, da je med letoma 2010 in 2014 plačala le 37,5 milijona evrov davkov na dobiček, čeprav je bil njen dobiček okoli 1,6 milijarde evrov.

Ikea: Držimo se zakonov V Ikei na drugi strani trdijo, da se držijo zakonov in da je Ikea na svetovni ravni leta 2015 plačala 822 milijonov evrov davka na dobiček. Poleg tega plačuje še okoljske dajatve, carino, uporabo zemljišča …

Ne spreglejte