Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
17. 12. 2014,
16.32

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rusija kriza rubelj sankcije Coca-Cola McDonalds Volkswagen Adidas

Sreda, 17. 12. 2014, 16.32

1 leto, 10 mesecev

Kako rusko krizo občutijo največja svetovna podjetja

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Posledice vse globlje ruske krize vedno bolj občutijo ameriška in evropska podjetja. Po zaslugi obsežne trgovinske menjave je najbolj na udaru gospodarska velesila Nemčija.

Ruska kriza se po zaslugi mednarodnih sankcij in vse nižjih cen nafte, zaradi katerih vse bolj tone ruska nacionalna valuta – rubelj, poglablja. A zaostrene razmere v Rusiji se ne končajo z državnimi mejami, posledice dogajanja namreč vedno bolj čutijo tudi gospodarstva drugih držav, med njimi nekatera največja svetovna podjetja.

Posebej izpostavljena trenutnemu dogajanju v 140-milijonski državi je po zaslugi bogate trgovinske bilance, ki jo ima z Rusijo, evropska in svetovna velesila Nemčija. Blagovna menjava med Nemčijo in Rusijo je lani dosegla 76 milijard evrov, nemški gospodarstveniki pa po pisanju spletne strani CNN v zadnjem času vse bolj oklevajo pri odločitvi, ali bi v Rusiji še naprej vlagali.

Britanska in francoska naftna podjetja zaradi partnerstev z ruskimi izgubljajo Evropska unija ter nekatere druge zahodne države, med njimi ZDA, so poleti zaradi dogajanja in ruske vloge pri konfliktu v Ukrajini zoper uradno Moskvo uvedle trgovinske sankcije, na kar je Rusija odgovorila s sankcijami pri odkupu hrane iz evropskih držav. Rusija velja za drugega največjega odjemalca hrane, proizvedene v Evropi, povedano drugače to pomeni, da Evropa izgublja deset odstotkov trga za svoje prehrambne izdelke.

Vse nižje vrednosti rublja klestijo dobičke zahodnih naftnih podjetij, katerih poslovanje je tesno povezano z Rusijo. Tako mora na primer britanski British Petroleum, ki ima precejšen delež v ruskem Rosneftu, hočeš nočeš deliti usodo upadajoče vrednosti delnic te največje ruske naftne družbe, ki je postala tarča ameriških gospodarskih sankcij.

Borzna cena Rosneftovih vrednostnih papirjev je samo letos zdrsnila za četrtino. Od razpleta ruske zgodbe sta precej odvisna tudi francoski Total, ki ima skupne projekte z Lukoilom, in Exxon Mobil, naftno podjetje, prav tako tesno povezano z Rusijo in dogajanjem tam.

Volkswagen v Rusiji vse manj "ljudski avto" Poslabšanje poslovanja že občutijo nekateri paradni konji avtomobilske industrije. Pri ameriškem Fordu, ki je obenem eden od največjih avtomobilskih proizvajalcev v Rusiji, po navedbah CNN tako že svarijo, da se upehanost rublja pozna pri prodaji vozil.

Pritožuje se tudi nemški Volkswagen, samo v prvi polovici leta naj bi mu prodaja v Rusiji upadla za osem odstotkov, kar se odraža tudi pri ceni delnic, te so od začetka leta izgubile dobro desetino vrednosti. Zaradi posledic dogajanja z rubljem pa tožita tudi francoski podjetji Renault in Citroën.

McDonald's zaprl 12 lokalov, delnice Coca-Cole nižje za desetino, slabo gre Adidasu Sicer pa je davek vse hladnejših odnosov na premici vzhod-zahod plačal tudi eden od simbolov ameriške ekonomije, McDonald's, ki so mu ruske oblasti z obrazložitvijo, da je kršil sanitarne predpise, začasno zapečatile 12 restavracij. Domneve o politično motivirani gesti pri tem ne potihnejo.

Še en ameriški izvozni simbol, Coca-Cola, ne more preskočiti dogajanja, povezanega z Rusijo. Delnice podjetja Coca-Cola HBC, ki priljubljeno pijačo polni in razpečuje v 140-milijonski državi, so tako samo letos izgubile tretjino vrednosti.

Besedo težave pa imajo zaradi zadnjega dogajanja na jeziku tudi pri proizvajalcu športne obutve in konfekcije Adidasu. Povpraševanje po njegovih izdelkih je vse šibkejše, zaradi česar je nemški konfekcijski in obutveni velikan primoran zapirati nekatere svoje trgovine. Tako naj bi letošnji dejanski zaslužek Adidasa capljal med 20 in 30 odstotki za napovedanim.

Bojijo se reprize dogodkov iz devetdesetih let prejšnjega stoletja Kakšen je trenuten pogled njenih rojakov na aktualno krizo, nam je povedala Olga Kupljenik, Rusinja, ki ima pri nas podjetje Ruski ekspres. Pravi, da običajni ljudje dogajanje še kako občutijo, zaradi česar so zelo prestrašeni, ogniti se ne morejo niti misli na ponovitev scenarija trdih časov iz devetdesetih let prejšnjega stoletja.

"Da, običajni ljudje v Rusiji so res zaskrbljeni. Da ne gre za rožnat položaj, kaže tudi to, da Rusi manj potujejo v tujino, kar je posledica tega, da morajo za evro odšteti vedno več rubljev."

Kupljenikova, ki se v podjetju ukvarja predvsem z organizacijo potovanj in učenjem jezikov, pravi, da se, poslovno gledano, še privaja trenutnemu položaju.

"Pri ceni knjig, ki jih ruskim partnerjem plačujem v evrih, se ni spremenilo nič, še naprej ostajajo enake. Tudi sama sprašujem dobavitelje, zakaj cene izdelkov niso nižje, saj bi gradivo na slovenskem trgu lahko prodajali ceneje. Njihov odgovor je, da tega ne morejo storiti, saj se dražijo tiskarske barve, papir, cene storitev."

Bodo evre zamenjali rublji? Podobno je s turističnimi ponudbami, pri hrani in prevozih, dodaja Rusinja v Sloveniji, katere podjetje potovalne storitve ruskim partnerjem za zdaj še plačuje v evrih.

Zaradi vse bolj skrb zbujajočega dogajanja z rubljem, samo od včeraj do danes je njegova vrednost upadla za več kot desetino, tako da je trenutno za evro treba odšteti 85 rubljev, Kupljenikova ne izključuje niti sprememb v načinu poslovanja.

"Ruski partnerji nas že obveščajo o tem, da se bodo njihove storitve prihodnje leto najbrž še podražile. Napovedovati karkoli je nehvaležno. Prizadevali si bomo za to, da naše stranke tega ne bi občutile. Sicer pa je zanimanje za potovanja v Rusijo veliko in imamo že oblikovanih nekaj skupin za prihodnje leto."

Ne spreglejte