Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
8.33

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ptičja gripa virus pandemija

Petek, 5. 4. 2013, 8.33

4 leta, 1 mesec

Kako resna je grožnja nove ptičje gripe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav so ogrožene države v jugovzhodni Aziji zaradi gripe v stanju pripravljenosti, nas izkušnje učijo, da se novice o virusu ptičje gripe po navadi širijo precej hitreje kot sam virus.

Zaradi nove oblike virusa ptičje gripe je do zdaj umrlo pet ljudi. Odkar so v začetku leta prvič poročali o okužbi človeka, pa so okužbo z virusom H7N9 na Kitajskem zabeležili pri 14 ljudeh. Znanstveniki, ki se ukvarjajo z raziskovanjem virusa, ugotavljajo, da je temu virusu težje slediti kot sicer bolj znanemu in razširjenemu virusu H5N1.

Težava, če virus mutira … Novi virus namreč na pticah ne pusti nikakršnih opaznih simptomov, medtem ko ljudem močno škoduje, zaradi česar se lahko bolj neopazno širi, opozarjajo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer izključila možnost pandemije, saj naj se ta oblika ptičje gripe ne bi prenašala s človeka na človeka, težava pa bo nastala, če virus mutira.

Oblasti v Šanghaju, od koder prihajajo štiri žrtve novega virusa, so odredile množičen zakol perutnine na lokalni tržnici, potem ko so tam potrdili prisotnost virusa H7N9. Virus so našli v vzorcih golobjega mesa, nato pa so tržnico nemudoma zaprli in začeli zakol.

Nepotrebno zbujanje strahu? Statistike sicer kažejo, da sta tako ptičja kot svinjska gripa manj nevarni od običajne gripe, ki vsako leto zahteva od 250 do 500 tisoč žrtev. Velika statistična razlika med žrtvami novih eksotičnih grip in običajne gripe sproža veliko polemik. Nekateri so celo prepričani, da z novimi gripami manipulira farmacevtska industrija, ki na račun zbujanja nepotrebnega strahu lažje prodaja svoja zdravila.

Leta 2010 je namreč organizacija WHO, pri kateri dela veliko število strokovnjakov z močnimi vezmi s farmacevtsko industrijo, močno svarila pred učinki svinjske gripe, v istem letu pa je bilo tudi na račun prestrašene javnosti prodanih za okoli 18 milijard dolarjev zdravil in cepiv proti svinjski gripi. Kot najbolj učinkovito zdravilo se je priporočalo zdravilo tamiflu, ki ga izdeluje švicarski farmacevtski gigant Roche.

Ne spreglejte