Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
22. 9. 2016,
9.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Natisni članek

telefon državni udar Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan

Četrtek, 22. 9. 2016, 9.36

6 let, 6 mesecev

Kako je Putin s telefonskim klicem rešil Erdogana

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

1

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Od neuspelega državnega udara v Turčiji sta minila že več kot dva meseca, a številne skrivnosti glede poskusa vojske, da bi prevzela oblast v državi, so še vedno nejasne.

Srbski novinar Boško Jakšić v izdaji revije Politika piše, da je glavo turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana rešil njegov tedanji sovražnik - ruski predsednik Vladimir Putin.

Ko so se na ceste turških mest 15. julija zvečer podala vojaška vozila, da bi vojska, ki se ima za branilko demokracije v Turčiji, so bili odnosi med Turčijo in Rusijo hladni. Sestrelitev ruskega letala blizu turško-sirske meje še ni bila pozabljena, ostre izrečene besede na obeh straneh prav tako ne.

Politika piše, da so ruski obveščevalci prišli do podatkov, da se na turških vojaških letališčih z gorivom polnijo in pripravljajo lovci ter helikopterji. Vznemirjen zaradi teh informacij je šef ruske obveščevalne službe FSB Aleksandar Bortnjikov 15. julija poklical svojega turškega kolega Hakana Fidana, šefa turške tajne službe MIT in ga vprašal, ali se turška vojska pripravlja na vojaško invazijo na Sirijo. Fidan ni bil o ničemer obveščen, ko pa je povpraševal naprej, je uporniški del vojske začetek državnega udara prestavil s sobote, 16. julija ob 3. uri, na petek ob 21. uri.


Preberite še:

Državni udar v Turčiji je zatrt: 265 mrtvih, 1.440 ranjenih

Je državni udar v Turčiji organiziral Erdogan sam?

"Brez podpore vrha vojske je državni udar obsojen na neuspeh"​


Po drugi različici, ki jo omenjajo tudi iranska agencija Fars in nekateri moskovski mediji, pa so ruski obveščevalci v bazi Hmejmin v Siriji ujeli pogovore upornikov ter o tem obvestili sedež v Moskvi, od tam pa so o nameri upornikov obvestili uradno Turčijo, po nekaterih informacijah celo Erdogana osebno.

Erdogan je bil tedaj z delom družine v letovišču Marmaris, od koder se je umaknil le 15 do 20 minut, preden so tja prispeli specialci z namenom, da ga primejo ali celo likvidirajo. Erdogan je odletel v Istanbul v spremstvu dveh uporniških lovcev phantom. Uporniška pilota nista bila prepričana, da je na letalu tudi predsednik. Pilot predsednikovega letala ju je uspel prepričati, da pilotira potniško letalo na redni liniji za Istanbul. Erdoganu je tako uspelo priti v mesto, nato pa je po televiziji nagovoril prebivalce, upor pa se je končal z aretacijami več kot 60 tisoč ljudi, osumljenih sodelovanja pri državnem udaru.

Ne spreglejte