SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je Papež Frančišek za en dan obiskal Slovenijo

3

termometer

Papež Frančišek oziroma Giorgio Mario Bergoglio je stik s Slovenijo navezal leta 1968, ko je pisal pismo Anici in Andreju Golarju iz Virmaš pri Škofji Loki.

Anica in Andrej Golar sta bila starša Andreja, ki je pri šestnajstih letih in pol v želji po boljšem življenju zapustil domovino in odšel v Argentino, kjer je med drugim našel službo kot knjižničar na filozofski in teološki fakulteti v predmestju Buenos Airesa San Miguel. Glavni knjižničar je bil takrat pater Giorgio Mario Bergoglio, letos izvoljeni papež Frančišek, piše Gorenjski glas.

Andrej je bil prek pisem s svojimi starši ves čas v stiku, enajst let po njegovem odhodu, junija 1968, pa je na Golarjevo domačijo v Virmašah prispelo pismo v italijanščini. V njem je Bergoglio pisal, da je Andrej kot odličen in vzoren delavec postal vodja knjižničnega oddelka. Pisal je tudi, da si Andrej ustvarja dober položaj in ima med Slovenci in Argentinci veliko prijateljev, ki ga imajo radi. Na koncu pisma je še izrazil upanje, da jih bo kdaj spoznal.

Leta 1971 obiskal Bled in Brezje Željo je uresničil 26. januarja 1971, ko si je med študijem v Madridu na poti v Rim vzel dan za obisk Slovenije oziroma Golarjeve družine. Ta ga je lepo pogostila, med drugim s potico, in ga peljala na izlet na Bled in Brezje.

Pater Bergoglio se je po povratku v Argentino Golarjevim v pismu zahvalil za gostoljubje ter izrazil upanje, "da je bil ta obisk predhodnik srečanja z Andrejem, ki bi vas zelo rad videl". To se sicer nikoli ni zgodilo, saj si je Andrej v Argentini ustvaril družino in ni imel časa za tako dolgo pot, starša pa si takega podviga nista upala.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin