Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
2. 7. 2017,
12.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Natisni članek

Velika Britanija Theresa May Jeremy Corbyn Arlene Foster

Nedelja, 2. 7. 2017, 12.47

6 let, 7 mesecev

Kako je otoški DeSUS zavladal Veliki Britaniji

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

1

Arlene Foster | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred volitvami je britanska premierka Theresa May obljubljala številne varčevalne ukrepe, zdaj pa se jim je morala odpovedati, če je hotela dobiti podporo severnoirskih unionistov.

Konservativka Mayeva, ki je junija letos doživela hladno prho na predčasnih volitvah (razpisala jih je, ker je pričakovala okrepitev večine v parlamentu, na koncu pa izgubila večino), lahko zdaj vlada le s pomočjo majhne Demokratične unionistične stranke (DUP).



Kdo so severnoirski unionisti

DUP je stranka severnoirskih protestantov, ki jo je leta 1971 ustanovil zdaj že pokojni pastor Ian Paisley, privrženec politike trde roke do katoliških republikancev in militantne organizacije IRA.

Od decembra 2015 stranko, ki ima v spodnjem domu britanskega parlamenta deset poslancev, vodi Arlene Foster. Spodnji dom ima skupaj 650 sedežev, od tega jih ima največ konservativna stranka, in sicer 317, trinajst manj kot pred volitvami.

Podpis sporazuma med konservativci in severnoirskimi unionisti o manjšinski konservativni vladi. Ta sporazum velja do srede leta 2019. | Foto: Reuters Podpis sporazuma med konservativci in severnoirskimi unionisti o manjšinski konservativni vladi. Ta sporazum velja do srede leta 2019. Foto: Reuters

Konservativna manjšinska vlada

Že kmalu po volitvah, ko je bilo jasno, da konservativci ne bodo dobili vsaj 326 sedežev, ki bi jim omogočili sestavo enostrankarske vlade, neodvisne od podpore drugih strank, se je pojavila informacija o povezavi med konservativci in unionisti.

Pred dnevi so konservativci in unionisti sklenili sporazum, po katerem bo DUP podprla manjšinsko konservativno vlado. Ta sporazum velja do srede leta 2019.

Cena podpore

A je morala za podporo Mayeva plačati ceno. Unionisti so tako dosegli, da bo vlada v prihodnjih dveh letih za Severno Irsko namenila dodatno milijardo britanskih funtov (več kot 1,1 milijarde evrov). 

Ti dodatni funti bodo namenjeni gradnji infrastrukture, in sicer kar 400 milijonov funtov (456 milijonov evrov), 150 milijonov funtov (171 milijonov evrov) bo namenjenih gradnji visokohitrostnega širokopasovnega omrežja, preostali milijoni pa bodo šli za zdravstvo (več kot 200 milijonov funtov oziroma 228 milijonov evrov), šolstvo in boj proti revščini.

Mayeva in Fosterjeva sta ženski, ki imata za zdaj v rokah škarje in platno v Veliki Britaniji. | Foto: Reuters Mayeva in Fosterjeva sta ženski, ki imata za zdaj v rokah škarje in platno v Veliki Britaniji. Foto: Reuters

Unionisti v boj za upokojence

Pomemben del programa DUP je tudi zavzemanje za pravice upokojencev, tako da je ta stranka skoraj nekakšna različica naše stranke DeSUS.

Konservativci so pred volitvami napovedovali spremembe pri usklajevanju državnih pokojnin. Od leta 2011 velja tako imenovani trojni sistem usklajevanja (triple-lock) pokojnin.

Britanske pokojnine se vsako leto povečajo za vsaj 2,5 odstotka

Po tem sistemu se pokojnine vsako leto usklajujejo na podlagi višine dviga plač, glede na inflacijo, to je dvig cen, ali pa se vsako leto samodejno povečajo za 2,5 odstotka. Uporabi se tisto merilo, ki je bolj ugodno za upokojence.

Torej če je dvig plač ali inflacije višji od 2,5 odstotka letno, se pokojnine usklajujejo glede na plače ali inflacijo. Vsa leta od uvedbe tega sistema so se pokojnine povečevale za 2,5 odstotka letno, saj je bila rast cen in plač nižja od 2,5 odstotka.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn po volitvah postaja vse bolj priljubljen. Nekateri njegovi najbolj goreči kolegi v laburistični stranki celo pozivajo k splošni stavki sindikatov, tako imenovanem poletju nezadovoljstva, ki bi jeseni - ko bo stoletnica rdečega oktobra - na oblast pripeljalo Corbyna. | Foto: Reuters Vodja laburistov Jeremy Corbyn po volitvah postaja vse bolj priljubljen. Nekateri njegovi najbolj goreči kolegi v laburistični stranki celo pozivajo k splošni stavki sindikatov, tako imenovanem poletju nezadovoljstva, ki bi jeseni - ko bo stoletnica rdečega oktobra - na oblast pripeljalo Corbyna. Foto: Reuters

Pokojnine so se bolj povečale kot plače

Kot je izračunal britanski Inštitut za proračunske študije (The institute for fiscal studies), so se pokojnine med aprilom 2010 in aprilom 2016 povečale za 22,2 odstotka. V istem časovnem obdobju so se plače povečale za 7,6 odstotka, inflacija pa za 12,3 odstotka.

Usklajevanja le z dvigom plač ali inflacije ne bo

Po predvolilnem programu konservativcev bi po letu 2020 namesto trojnega sistema uvedli dvojni sistem (double-lock) usklajevanja - ali glede na dvig inflacije ali dvig plač (pred letom 2011 so se pokojnine usklajevale glede na inflacijo, op. p.).

To pomeni, da bi se rast pokojnin po letu 2020 zmanjšala. A DUP je zdaj dosegla, da tega ukrepa ne bo in se bodo pokojnine še vedno vsako leto povečale za 2,5 odstotka.

Laburisti vzroke vseh britanskih težav - od terorističnih napadov do požara v stolpnici Grenfell v Londonu - vidijo v konservativnem zategovanju pasov oziroma v varčevalni politiki (ang. Tory cuts). | Foto: Reuters Laburisti vzroke vseh britanskih težav - od terorističnih napadov do požara v stolpnici Grenfell v Londonu - vidijo v konservativnem zategovanju pasov oziroma v varčevalni politiki (ang. Tory cuts). Foto: Reuters

Ohranja se tudi dodatek za plačilo računov za elektriko oziroma kurjavo

Konservativci so obljubljali tudi prevetritev pri izplačevanju dodatkov za plačevanje računov za elektriko oziroma kurjavo v zimskih mesecih, ki ga prejemajo upokojenci. Po zdajšnjem sistemu dobi ta dodatek, ki znaša 300 funtov (342 evrov), vsak, ki doseže upokojitveno starost. 

Konservativci so v predvolilnem programu zagovarjali ukinitev izplačevanja omenjenega dodatka upokojencem, ki imajo dovolj premoženja (kje bi bila ta premoženjska meja, niso točno določili). Tudi to je zdaj zaradi DUP splavalo po vodi.

Pred volitvami odpoved davku na demenco

Še pred volitvami so se konservativci bolj ali manj tudi odpovedali tako imenovanemu davku na demenco (izraz se je prvič pojavil leta 2011, v povezavi z velikimi stroški zdravljenja bolnikov z Alzheimerjevo). Ta bi finančno prizadel del upokojencev, ki potrebujejo pomoč na domu.

Svetovalec Mayeve Nick Timothy je postal grešni kozel junijskega volilnega neuspeha konservativcev. Sam še vedno misli, da je tako imenovani davek na demenco, ki je prvi načel javnomnenjsko podporo konservativcev, pravilen ukrep, saj ni pravično, da mladi preveč prispevajo za oskrbo starostnikov. | Foto: Reuters Svetovalec Mayeve Nick Timothy je postal grešni kozel junijskega volilnega neuspeha konservativcev. Sam še vedno misli, da je tako imenovani davek na demenco, ki je prvi načel javnomnenjsko podporo konservativcev, pravilen ukrep, saj ni pravično, da mladi preveč prispevajo za oskrbo starostnikov. Foto: Reuters

Ti bi morali, če bi imeli več kot 100 tisoč funtov (114 tisoč evrov) premoženja (finančno premoženje in vrednost nepremičnin), sami plačati stroške oskrbe na domu. Med takšnimi upokojenci, ki živijo doma in potrebujejo pomoč, jih veliko trpi za demenco, zato tudi izraz davek na demenco. Prav nasprotno bi bil ukrep konservativcev bolj finančno ugoden za upokojence, ki živijo v domu za starostnike. 

Torijci kot zategovalci pasov? Niti ne.

Laburisti in levo usmerjena Škotska nacionalna stranka (SNP) pogosto kritizirajo konservativce kot stranko zategovanja pasu in zahtevajo več denarja za šolstvo, zdravstvo, policijo, univerze …

A te kritike so pretirane, ne samo zaradi novih izdatkov, ki jih zahtevajo unionisti, ampak nasploh. Dejstvo je, da se javni dolg od leta 2010, ko so konservativci spet prišli na oblast, ni zmanjšal, ampak povečal s 76 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) na lanskih 89 odstotkov BDP. 

Ne spreglejte