Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
24. 9. 2013,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nemčija volitve Angela Merkel

Torek, 24. 9. 2013, 14.11

8 let

Kako je Merklova Nemčijo odela v črno

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemške volitve so odločili volivci, ki sicer ne hodijo na volitve, letos pa so v večini glasovali za CDU. Ta se je okrepila tudi z volivci, ki so leta 2009 glasovali za kakšno drugo stranko.

Za krščansko unijo CDU/CSU Angele Merkel je na letošnjih zveznih parlamentarnih volitvah glasovalo 18,2 milijona volivcev. Od tega je po podatkih javnomnenjskega inštituta Infratest Dimap dobila glasove kar 1,13 milijona volivcev, ki sicer ne hodijo na volitve. Stranka Merklove je bila letos pravi magnet tudi za volivce, ki so na prejšnjih volitvah v bundestagu glasovali za kakšno drugo stranko. Krščanska unija izgubljala volivce le na račun AfD, FDP negativni rekorder CDU/CSU je tako privabil 2,21 milijona volivcev, ki so leta 2009 glasovali za FDP, 420 tisoč nekdanjih volivcev Zelenih, 210 tisoč nekdanjih volivcev SPD in 120 tisoč nekdanjih volivcev Leve stranke. Edina stranka, ki je odščipnila glasove krščanski uniji, je protievrska stranka Alternativa za Nemčija (AfD), ki je bila ustanovljena letos in na prejšnjih volitvah ni sodelovala. Za AfD je glasovalo 290 tisoč volivcev, ki so leta 2009 oddali glas CDU/CSU.

Če je krščanska unija pridobila največ volivcev, pa je FDP, ki je letos dobila le 2,1 milijona glasov, rekorder po izgubi volivcev. V primerjavi z letom 2009 je, kot je že omenjeno, 2,21 milijona volivcev izgubila na račun CDU/CSU, 530 tisoč pa na račun SPD, 430 tisoč jih je odšlo k AfD, 170 tisoč k Zelenim in 90 tisoč k Levi stranki. Za nameček 460 tisoč volivcev, ki so leta 2009 glasovali za liberalce, letos ni glasovalo, ampak so razočarani ostali doma.

SPD izgubljala in pridobivala, najbolj razočarani volivci FDP, Zelenih in Leve stranke Najmočnejša (za zdaj še) opozicijska stranka SPD je izgubljala in pridobila glasove. Poleg glasov FDP je zanjo glasovalo 550 tisoč volivcev, ki so leta 2009 glasovali za Zelene (kar dokazuje, kako se je ponesrečil poskus Zelenih, da bi z napovedjo visokih davkov jemali volivce SPD). Dobili so tudi 370 tisoč glasov nekdanjih volivcev Leve stranke, prav tako je zanje glasovalo 360 tisoč volivcev, ki na prejšnjih volitvah niso glasovali. SPD pa je izgubil 210 tisoč glasov na račun CDU/CSU, 180 tisoč pa na račun AfD.

Poleg za CDU/CSU in SPD so t. i. nevolivci, ki na prejšnjih volitvah niso glasovali, volili še AfD, in sicer jih je bilo 210 tisoč. V skupini strank, katerih volivci iz leta 2009 so letos ostali doma, pa poleg FDP spadajo še Zeleni, kjer je 400 tisoč njihovih volivcev ostalo doma, in Leva stranka, kjer je teh volivcev 320 tisoč. Ta podatek pove, da so prav te tri stranke najbolj razočarale svoje volivce.

Kako je "črni cunami" preplavil Nemčijo Krščanska unija CDU/CSU, katere tradicionalna barva je črna, je dobila največ glasov v večini od 299 nemških volilnih okrajih, regionalno gledano pa je najmočnejša v Baden-Württembergu in Bavarskem, dveh najbolj bogatih in uspešnih ter razvitih nemških deželah. Močni so tudi na severu dežele Porenje-Pfalška, v delih dežele Severno Porenje-Vestfalija in na vzhodu Spodnje Saške, ter tudi v dveh vzhodnih deželah – Saški in Mecklenburgu-Predpomorjanskem.

Ne spreglejte