Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Petek,
19. 2. 2016,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ISIS otroci vojna

Petek, 19. 2. 2016, 15.17

8 let

Kako IS rekrutira in ubija otroke

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V ameriški strokovni reviji je bila objavljena študija, ki razkriva, kako Islamska država uporablja in žrtvuje otroke v vojaške in propagandne namene.

Enajstletni Abu Imata Al Omri na posnetku, ki je pred časom zaokrožil po svetovnem spletu, poklekne in v znak spoštovanja poljubi očetovo roko. To je zadnji blagoslov, preden sede v tovornjak, poln razstreliva, zapelje v vas v bližini Alepa in se razstreli. To je le eden izmed mnogo posnetkov, ki jih v propagandne namene uporablja Islamska država.

Omar ni edini. Islamska država v svojih vojaških napadih vse pogosteje uporablja otroke, mlajše od 18 let. Pri tem, kot ugotavljajo ameriški raziskovalci, otrok v boj ne pošiljajo, ker bi predstavljali kakšno taktično prednost ali pa zato, ker bi jim primanjkovalo borcev. Prav tako otrok vojakov ne obravnavajo nič drugače kot njihovih starejših "kolegov".

Vojaki, ki so le otroci Ameriški raziskovalci, ki so v reviji CTC Sentinel objavili študijo o otrocih vojakih, ugotavljajo dejstvo, da uporaba otrok v vojnih operacijah pomeni, da bodo koalicijske sile, ki se borijo proti Islamski državi, vse pogosteje prihajale v stik z mladoletnimi borci.

"Uničenje Islamske države bo veliko težje delo, kot le likvidacija vodje IS Abuja Bakarja Al Bagdadija in razorožitev njihovih borcev. V prihodnosti se bomo morali spopasti s potencialno nevarnostjo, ki jo predstavlja na tisoče zapostavljenih in indoktriniranih otrok," ugotavljajo avtorji študije.

"Žrtvovanje otrok v vojaške namene bo vse pogostejše" Primer Omarja in 88 drugih otrok, ki so dokumentirani v študiji, je prva zbirka podatkov o otrocih, ki jih Islamska država slavi in uporablja v propagandne namene.

"Baza podatkov opozarja na dejstvo, da je uporaba mladoletnih otrok v vojaških operacijah za Islamsko državo postala nekaj povsem vsakdanjega," opozarja eden izmed avtorjev študije Charlie Winter. "Islamska država otrok ne uporablja le z namenom šokiranja širše javnosti v različnih posnetkih eksekucij. Otroke uporablja predvsem zaradi njihove operacijske vrednosti v vojaških operacijah. V prihodnjih mesecih in letih, ko je pričakovati, da bodo razmere v Islamski državi vse bolj negotove, bo tudi žrtvovanje otrok v vojaških operacijah postalo vse pogostejše," še svari Winter.

Raziskovalci več mesecev analizirali posnetke na družbenih omrežjih Raziskovalci iz univerze v Georgii so z večmesečnim česanjem računov na Twitterju, povezanih z Islamsko državo, zbirali podatke o otrocih, starih 18 let ali manj, njihovi nacionalnosti in vzrokih smrti. Rezultati raziskave so skrb vzbujajoči.

Največ otrok umrlo v samomorilskih napadih Večina otrok je rojena v Siriji, največ pa jih je bilo ubitih v vojaških operacijah v Iraku. Od 89 analiziranih primerov je 39 odstotkov otrok umrlo v samomorilskih napadih, 33 odstotkov jih je življenje izgubilo v pehotnih operacijah, štirje odstotki pa so storili samomor med vojaškimi operacijami proti civilnemu prebivalstvu.

Pred dobrim mesecem dni se je skupina petih odraslih borcev in treh otrok vtihotapila v iraško vojaško bazo v mestu Tarik. IS je, kot je to v navadi, napad uporabila v propagande namene. Slavila je borce, ki so se več kot tri ure borili s pripadniki iraške vojske, preden so detonirali svoje samomorilske pasove. Avtorji študije pri tem opozarjajo, da se večina otrok Islamski državi pridruži z blagoslovom staršev. "Otroci niso ugrabljeni, otroci niso prisiljeni, da se pridružijo Islamski državi. Na posnetkih smo videli otroke, ki so pozirali z velikim nasmehom na obrazu," je dejala Mia Bloom, ena izmed avtoric študije.

Naslednja generacija džihadistov Cilj Islamske države je vzgoja nove generacije džihadistov, ki jih imenujejo mladiči kalifata. V nedavni številki njihove revije Dabiq spodbujajo matere, da svoje otroke žrtvujejo za dobrobit Islamske države. Po zadnjih ocenah se v vrstah Islamske države bori vsaj 1.500 otrok.

Ne spreglejte