SiolNET. Novice Svet
1,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se je zgodilo z medvedom, ki bi moral biti odstreljen?

1,40

termometer

medved
Foto: Getty Images

V sredo se je izteklo dovoljenje za izjemni odstrel medveda, po dveh srečanjih te živali s človekom je veljalo v občinah Pivka in Ilirska Bistrica, na območju pašnikov med Brkinskim robom ter naselij Šilentabor, Zagorje, Knežak in Šembije. Lovci medveda niso odstrelili, bodo pa pristojni stanje spremljali in se odločali na podlagi morebitnih novih dejstev.

Ustno odločbo za izjemni odstrel medveda je agencija za okolje (Arso) sprejela na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), potem ko sta se na omenjenem območju v tednu dni zgodili dve srečanji človeka s to zverjo.

V ponedeljek, 9. avgusta, se je v bližini naselja Šilentabor v občini Pivka v večernih urah zgodilo srečanje medveda in človeka, pri čemer je človek utrpel telesne poškodbe, so za STA v preteklih dneh pojasnili na Arsu. Nato je v petek, 13. avgusta, v dopoldanskem času medved na pašniku nad Knežakom v bližini Šembij poskušal napasti konje. Konji so se preplašili, pri tem pa je bil poškodovan človek, ki je bil v tem času pri konjih na pašniku.

"Ker sta se v kratkem času zgodila dva dogodka bližnjega srečanja z osebkom rjavega medveda, je ZGS ocenil, da obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi. Zato in tudi zaradi preprečitve resne škode na tem omejenem območju je ZGS podal mnenje za izjemni odvzem iz narave z odstrelom enega osebka vrste rjavi medved," so navedli na Arsu.

rjavi medved Novice Takšna usoda čaka medvedko, ki je pri Pivki napadla domačina

V času veljavnosti dovoljenja ni bi odstreljen

Odločba je bila izdana za enega rjavega medveda na območju pašnikov med Šilentaborom in Šembijami, ker naj bi šlo v obeh omenjenih primerih, glede na znane okoliščine, zelo verjetno za istega medveda. A žival ni bila odstreljena, so danes za STA povedali na Arsu.

Dodali so, da stanje na terenu spremljajo. "V primeru, da bo Arso obveščen o novih dejstvih, jih bomo proučili in se odločili," so navedli o tem, ali bo izdana nova odločba.

Na zavodu za gozdove so potrdili, da medved v času trajanja veljavnosti dovoljenja Arsa ni bil odstreljen. "Zavod za gozdove Slovenije zato nadaljuje spremljanje dogajanja na širšem območju zaznanih konfliktov med človekom in medvedom. V primeru morebitnega novega ali več novih konfliktnih dogodkov bo pripravil novo strokovno mnenje in ga posredoval na Arso," so navedli.

rjavi medved Novice Medvedka z mladički 30-letnega domačina udarila s šapo po obrazu #VIDEO

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin