Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
17.41

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

45

Natisni članek

avtokracija bolezen Rusija Vladimir Putin Belorusija Aleksander Lukašenko

Nedelja, 14. 5. 2023, 17.41

11 mesecev, 2 tedna

Kaj se dogaja z Lukašenkom, je res zelo hudo bolan?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

45

Aleksander Lukašenko, Vladimir Putin | Potem ko naj bi na volitvah 2020 Lukašenko ostal na oblasti predvsem zaradi Putinove podpore, pa Belorusija gospodarsko in finančno postaja čedalje bolj odvisna od Rusije.  | Foto Reuters

Potem ko naj bi na volitvah 2020 Lukašenko ostal na oblasti predvsem zaradi Putinove podpore, pa Belorusija gospodarsko in finančno postaja čedalje bolj odvisna od Rusije. 

Foto: Reuters

Potem ko se avtoritarni predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko prvič po 29 letih ni udeležil državniške slovesnosti ob dnevu zastave, je to v javnosti sprožilo ugibanja o resnosti njegovih zdravstvenih težav.

Slovesnosti v Minsku, ki ji ne manjka pompoznosti, se je v imenu Lukašenka udeležil 68-letni premier Roman Golovčenko. Državna televizija že nekaj dni ni prikazala aktualnih fotografij Lukašenka, čeprav so njegovo čestitko prebrali v prestolnici. Pred tem so mediji v sosednji Ukrajini objavili, da so Lukašenka odpeljali v bolnišnico, poroča agencija Hina.

Nekdanji upravnik kolhoza, ki ga pogosto opisujejo kot zadnjega diktatorja v Evropi, se je prejšnji torek udeležil vojaške parade v Moskvi, ki vsako leto poteka v spomin na zmago Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni. Tam je bil videti omamljen in je predčasno zapustil slovesnost, poročajo mediji.

Opozicijski politik: Lukašenko je očitno zelo hudo bolan

Predsedniški urad v Minsku ni komentiral njegovega zdravstvenega stanja. Opozicijski politik Pavel Latuško, ki živi v izgnanstvu v EU in je bil nekoč beloruski minister za kulturo, je dejal, da je Lukašenko očitno zelo resno bolan. Nič ni ostalo od Lukašenkove podobe močnega moža, ki jo je gojil, odkar je bil leta 1994 prvič izvoljen za predsednika, je dejal Latuško.

"Ne more prehoditi niti nekaj sto metrov, ne more imeti govorov ali stati pokončno na tribunah. Opoteka se od slabosti," je dodal. Meni, da državna televizija ne ve, kaj bi povedala in pokazala.

Lukašenko je po volitvah leta 2020, ki jih imata opozicija in Zahod za prirejene, ostal na oblasti predvsem zaradi podpore ruskega predsednika Vladimirja Putina. Od takrat je Belorusija vse bolj gospodarsko in finančno odvisna od Rusije, njeno ozemlje pa je ruska vojska uporabila ob lanski invaziji na Ukrajino.

Neznani leteči predmet
Novice V poljski zračni prostor vstopil leteči predmet iz Belorusije
Aleksandar Vučić
Novice Vučić predlagal rešitev, s katero bi Srbija postala nova Belorusija
Rusija olimpijske igre zastava
Sportal Rdeča luč za Rusijo in Belorusijo
Aleksander Lukašenko
Novice Lukašenko posvaril pred izbruhom jedrske vojne v Ukrajini
Ne spreglejte