Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
17. 6. 2015,
12.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Avstralija Slovenija migracije mladi vizum Gorazd Žmavc

Sreda, 17. 6. 2015, 12.48

7 let, 12 mesecev

Kaj mladim ponujajo odhodi v Avstralijo, ki jih spodbuja minister Žmavc

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mladim Slovencem se obeta nova priložnost za enoletni skok v Avstralijo. Minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc je namreč podpisal dogovor med Slovenijo in Avstralijo o delovnih počitnicah.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki se te dni mudi pri rojakih v Avstraliji, je z avstralsko senatorko in namestnico avstralskega ministra za priseljevanje Michaelio Cash podpisal dogovor, ki bo omejenemu številu mladih iz obeh držav omogočil pridobitev posebnega vizuma za enoletno bivanje v Avstraliji oziroma Sloveniji.

Izmenjava mladih za okrepitev gospodarskih vezi Kakšni so pogoji za pridobitev vizuma, kdo jih bo izdajal in koliko letno ter kaj bodo mladi poleg enoletnega bivanja s tem pridobili, nam z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu še niso odgovorili.

So pa v sporočilu za javnost še zapisali, da je dokument podlaga za povečanje sodelovanja ne le na področju izmenjave študentov in mladih, temveč prek njih okrepiti vezi na drugih področjih, predvsem na področju gospodarstva in znanosti.

Brez vize v Avstraliji ne gre Slovenci kot državljani Evropske unije za vstop v Avstrijo sicer potrebujemo brezplačno turistično vizo, ki se jo lahko pridobi prek spletnega vizumskega sistema eVisitors. Sistem omogoča več obiskov letno, a vsak lahko traja največ tri mesece.

Tako vizum za bivanje do 90 dni ni potreben, kdor pa želi na rdeči celini ostati dlje časa, mora pri veleposlaništvu Avstralije na Dunaju urediti migracijske dokumente za bivanje, delo ali študij. Pri tem slovensko zunanje ministrstvo opozarja, da se pojavljajo podjetja, ki ponujajo lažne storitve.

Če bi želeli v Avstraliji ostati nekoliko dlje in tam tudi delati, potem bi za to potrebovali vsaj začasno delovno vizo, v primeru trajne selitve pa stalno delovno vizo. Teh dokumentov brez sponzorja v Avstraliji ali vnaprej dogovorjene službe skoraj ni mogoče dobiti, celotni postopki pa so precej dolgotrajni in lahko trajajo tudi leto ali več.

Za mlade nekoliko lažje Mladim Slovencem, ki si želijo potovanj, mednarodnih delovnih in študijskih izkušenj, je na voljo več različnih programov. Pri agenciji STA potovanja so samo za Avstralijo na voljo štirje različni programi:

Delo in študij v Avstraliji, ki združuje študij na področju podjetništva, turizma ali gostinstva z delom v Sydneyju. Študijski programi trajajo od pol leta do dveh let in pol, študij tedensko zahteva 20 ur, 20 ur pa mladi posvetijo delu. Pogoja za prijavo sta le polnoletnost in znanje angleščine, ki jo mladi predhodno izkažejo z reševanjem testa.

Za najmanj pol leta študija mladi potrebujejo najmanj 2600 evrov, za dodatni dve leti, kolikor najdlje traja študij, pa še dodatnih 8200 evrov. Temu je treba dodati še od 200 do 500 evrov za tedenske stroške bivanja.

Delo in šport v Avstraliji pa je priložnost za združitev študija in dela na področju športa v kampusih na vzhodni obali Avstralije. Mladi 20 ur tedensko posvetijo študiju in 20 ur delu, v času počitnic pa mladi delajo za polni delovni čas. Pogoja sta ravno tako polnoletnost in osnovno znanje angleščine. Stroški programa in študija so podobni kot pri prejšnjem programu.

Tečaj angleščine in delo v Avstraliji je program, ki je na voljo v Sydneyju, Melbournu, Brisbanu in Gold Coastu, udeležencem pa ponuja priložnost za izboljšanje znanja angleščine in pridobitev novih izkušenj na področju gostinstva. Program je na voljo vsem, starejšim od 18 let. Stroške šolnine, zavarovanja in bivanja je mogoče pokriti s sprotnim delom, pred odhodom pa je treba za letalsko vozovnico in vizo odšteti približno 1400 evrov.

Večina študentov se programa udeleži s študentsko vizo, s katero lahko v Avstraliji preživijo največ 52 tednov in z njo opravljajo dela s polovičnim delovnim časom.

Dekletom je na voljo še en program, in sicer Demi Pair v Sydneyju, ki tečaj angleščine združuje z delom v gospodinjstvu ter varovanjem otrok in bivanjem pri avstralski družini. Stroškov bivanja in prehrane ni, dekleta pa dobivajo žepnino za opravljeno delo.

Jezikovni tečaj traja najmanj 12 tednov, po koncu pa lahko dekleta v Avstraliji ostanejo še en mesec in tam delajo za polni delovni čas.

Pred odhodom je treba poravnati stroške letalske vozovnice, vize in prijavnine, ki skupaj znašajo vsaj dobrih 1700 evrov, in slabih 600 evrov depozita, ki je pozneje vrnjen. V Avstraliji se za stroške študija in zavarovanja mesečno potrebuje še približno 700 evrov. Tedenska žepnina medtem znaša med 80 in 100 evri.

Ne spreglejte