Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
8.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Edward Snowden azil Venezuela Kuba Nikaragva

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 8.53

8 let

Kaj je Snowden napisal v prošnji za azil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nikaragva, ena izmed morebitnih destinacij Edwarda Snowdna, je javno objavila del njegove prošnje za azil. V njej nekdanji obveščevalec poudarja, da mu ZDA ne bodo omogočile poštenega sojenja.

Ruske oblasti so medtem Snowdenu namignile, da bi bila lahko venezuelska ponudba zadnja možnost, da dobi azil. Kremelj si namreč nadvse želi pomiriti odnose z ZDA, ki so napeti, vse odkar se žvižgač Edward Snowden zadržuje na moskovskem letališču. Neki ruski politik je po poročanju Telegrapha dejal, da bi bila lahko ponudba Venezuele Snowdenova zadnja možnost za politično zatočišče. "Venezuela čaka na odgovor Snowdena," je za Telegraph povedal Aleksej Puškov, ki vodi odbor za mednarodne zadeve v ruskem parlamentu. "To je morda zadnja možnost, da dobi politični azil," je dodal.

Kuba sicer Snowdenu ni ponudila azila Snowden je žgoča tema tudi na Kubi, kjer je kubanski predsednik Raul Castro v nacionalni skupščini poudaril, da Kuba podpira suvereno pravico držav v regiji, da podelijo azil osebam, ki jih preganjajo zaradi njihovih prepričanj ali boja za demokracijo. Obenem sicer sam ni izrecno ponudil azila Američanu Edwardu Snowdenu, ki je še vedno ujet na moskovskem letališču.

Castrov govor je prenašala kubanska nacionalna televizija. V njem je med drugim dejal, da Moralesov primer kaže, da živimo v svetu, kjer mogočni mislijo, da lahko kršijo mednarodno pravo, ogrožajo suverenost držav in tlačijo pravice lastnih državljanov. Castro je dejal, da Kuba pozna ameriške metode vohunjenja, saj jo ZDA nadlegujejo že vrsto let.

Zamera zaradi terorista Carrilesa Omenil je tudi primer iskanega terorista Luisa Posade Carrilesa, ki je odgovoren za bombni napad na kubansko potniško letalo leta 1976, v katerem je umrlo 73 ljudi. Carriles že od leta 2005 živi v ZDA, Kuba in Venezuela pa zaman zahtevata njegovo izročitev.

Pripravljenost na podelitev azila Snowdenu so do zdaj izrazile Venezuela, Bolivija in Nikaragva. A zaplet s potovanjem bolivijskega predsednika Eva Moralesa pretekli teden iz Moskve domov je pokazal, da pot za Snowdena ne bo preprosta. Ruska letalska družba Aeroflot sicer leti iz Moskve do Havane, od koder bi lahko Snowden nato potoval v državo, ki mu bo dala azil.

Vprašanje, kaj bodo storile države z informacijo, da je Snowden na enem izmed letal Vendar pa Aeroflotovo letalo leti skozi zračni prostor ZDA. Glede na to, da so Italija, Španija, Francija in Portugalska zavrnile pravico do preleta Moralesovega letala samo zaradi suma, da je Snowden na letalu, je veliko vprašanje, kaj bodo evropske zaveznice ZDA storile, če bodo imele točno informacijo o njegovem potovalnem načrtu.

Evropske države na zunaj izražajo veliko ogorčenje nad programi prisluškovanja in nadzora ZDA, ki jih je razkril nekdanji pogodbenik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Snowden. Kot kaže Moralesov primer, pa je realna politika nekaj drugega.

Ne spreglejte