Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
17. 12. 2014,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA Franc Rode kardinal papež Frančišek

Sreda, 17. 12. 2014, 16.09

8 let

Kaj je kardinal Rode dosegel s preiskavo ameriških redovnic

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vatikan je predstavil dolgo pričakovano poročilo o redovnicah v ZDA, ki množično opuščajo redovniško življenje. Preiskavo je konec leta 2008 zahteval slovenski kardinal Franc Rode.

Kardinal Franc Rode je kot takratni prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja konec leta 2008 odredil preiskavo oziroma tako imenovano apostolsko vizitacijo pri ameriških redovnicah. Povod je bila njihova sekularizacija. Stopile iz samostanov in iz redovniških oblačil Rodeta so namreč zmotile "liberalne" redovnice, ki so nehale nositi redovniška oblačila, stopile so izza samostanskega obzidja in se odločile za samostojno življenje, vključile so se v akademsko življenje in se priključile številnim posvetnim dobrodelnim organizacijam.

V zadnjih štirih desetletjih naj bi se število ameriških redovnic drastično zmanjšalo. Konec 60. let jih je bilo okoli 125 tisoč, danes jih je le še okoli 50 tisoč, njihova povprečna starost pa je med 75 in 80 leti.

Poziv redovnicam k poglobitvi duhovnosti Poročilo triletne preiskave, ki jo je v 341 ženskih redovniških ustanovah v ZDA vodila sestra Mary Clare Millea, ugotavlja, da je opuščanje samostanskega življenja in redovniških oblačil ovira v redovniškem poklicu, velik del predstojnic pa je izrazil zaskrbljenost glede prihodnosti redovniškega poklica.

Hkrati poročilo tamkajšnje redovnice poziva k poglobitvi lastne duhovnosti ter opravljanju svojega poklica v skladu z zakramentalnim življenjem in Svetim pismom.

Brez kančka kritike, le zahvala za njihovo delo V nasprotju s kritikami, ki jih je kardinal Rode izrekel ob odredbi preiskave, češ da so redovnice izbrale pot, ki jih vodi stran od Cerkve, je poročilo do ameriških redovnic izjemno pozitivno naravnano. Kot je poudarila sestra Millea, ne gre za nikakršen "kontroverzni dokument", temveč poročilo, ki za vse predstavlja velik izziv.

Sveti sedež namreč poročilo končuje z zahvalo ameriškim redovnicam za njihovo prisotnost v ZDA in za vse, kar so prispevale k evangelizaciji tamkajšnje družbe, ter za njihovo nesebično duhovno, moralno, izobraževalno, telesno in socialno pomoč posameznikom, predvsem revnim in marginaliziranim skupinam.

Po pisanju medijev je poročilo brez kančka kritike, da se redovnice preveč ukvarjajo s problematiko revščine ter ob tem ignorirajo vprašanje splava in istospolnih porok. Prav tako ne omenja, da bi bile redovnice pod vplivom feminizma.

Papežev poziv k večji prisotnosti žensk v Katoliški cerkvi Predstavitve vsebine poročila se je včeraj v Vatikanu udeležilo tudi nekaj redovnic iz ZDA, ki so bile vključene v samo preiskavo. Po navedbah medijev so si po objavi sklepov vidno oddahnile.

Redovnice je sprejel tudi papež Frančišek, ki dejal, da je bila ta preiskava, ki so jo odredili v času njegovega predhodnika, težka preizkušnja za vse. Ob tem je pozval k oblikovanju večjih možnosti za prodornejšo vlogo žensk v Rimskokatoliški cerkvi.

Kardinal Rode: Vizitacija je dosegla svoj namen Kardinal Rode nam je pojasnil, da se je za temeljit pregled življenja in delovanja ameriških redovnic odločil na prošnjo nekaterih ameriških škofov in ameriških kardinalov, ki živijo v Rimu. Kot je zapisal, je k temu koraku klicalo stanje redovništva v ZDA, pri čemer omenja drastičen upad števila redovnic in njihovo neenotnost, združene so v dve različni konferenci, liberalno in drugo, tradicionalno usmerjeno. Kor poudarja kardinal Rode, je bil namen vizitacije ustaviti upadanje in povezati moči ameriških ženskih redovnih skupnosti. "Z zadovoljstvom opažam, da sta se predstavitve poročila udeležili predsednici obeh redovniških konferenc, kar pomeni, da bodo iskale poti sodelovanja. Sam dokument redovnice vabi h globoki povezanosti s Cerkvijo, predvsem v pogovoru s škofi, ki naj poteka v spoštljivem dialoškem duhu. Poudarjeni so tudi skupno bivanje, molitev, boljša teološka izobrazba in osrednje mesto pričevanju za Kristusa v redovnem življenju. Menim, da je vizitacija dosegla svoj namen predvsem s tem, da se je o težavah med redovnicami začelo odprto pogovarjati. Upam, da bo sklepno poročilo s svojimi napotki koristilo ameriškim redovnicam pri poživitvi njihovega življenja in poslanstva," sklepno poročilo komentira Rode.

Ne spreglejte