Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Severna Koreja Južna Koreja spor jedrsko orožje

Četrtek, 25. 4. 2013, 11.33

8 let

Južna Koreja: Če Pjongjang zavrne pogovore, bomo ukrepali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pojavljajo se ugibanja, ali bi Severna Koreja lahko na dan vojske izstrelila rakete, ki so na vzhodu države, medtem pa jo Južna Koreja poziva k pogovorom o skupnem industrijskem kompleksu.

Severna Koreja sicer praznuje dan vojske, nekateri pa so prepričani, da bi bil to lahko dan, ko bi se odločila za izstrelitev raket, ki jih je pred kratkim namestila na vzhodno obalo. K njeni odločitvi pa bi lahko pripomogla tudi Južna Koreja, ki jo je pozvala k pogovorom o prihodnosti skupnega industrijskega kompleksa Kaesong, ki leži na severnokorejskem ozemlju. Hkrati je posvarila, da bo morala v primeru zavrnitve "ostro ukrepati".

Južna Koreja napovedala ostre ukrepe "Uradno predlagamo pogovore med vladama. Če Severna Koreja predlagane pogovore zavrne, bomo morali ostro ukrepati," je dejal tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hjung Seok.

Pjongjang je 9. aprila ustavil sodelovanje z južno sosedo v industrijskem kompleksu, iz njega pa umaknil svojo delovno silo. Vlada v Seulu je nato Pjongjangu predlagala pogovore o prihodnosti Kaesonga, a je severnokorejsko vodstvo poziv Južne Koreje zavrnilo in ga označilo za "prazno politično gesto".

Prekinitev delovanja kompleksa zaradi zaostrovanja na korejskem polotoku Leta 2004 zgrajeni kompleks, v katerem je za 123 južnokorejskih podjetij delalo okoli 53.000 delavcev, je sicer še edini preživeli simbol sodelovanja med Korejama. V preteklosti nobena od strani ni dopustila, da bi politične napetosti pretirano vplivale na delovanje kompleksa, ki je sicer ključen vir deviz za obubožano Severno Korejo.

Do prekinitve delovanja industrijskega kompleksa je prišlo v luči zaostritve krize na korejskem polotoku, ki je posledica februarskega jedrskega poskusa Severne Koreje in sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov proti njej.

Pjongjang zahteva preklic sankcij Severna Koreja je sicer pred dnevi sporočila, da je glede svojega jedrskega programa pripravljena na nova pogajanja s šesterico, v katerih poleg obeh Korej sodelujejo še Japonska, ZDA, Rusija in Kitajska, vendar pod pogojem, da Združeni narodi prekličejo sankcije proti njej, ZDA in Južna Koreja pa vsa "dejanja agresije".

Kitajski voditelji pa že prepričujejo severnokorejsko vodstvo, naj se odreče jedrskemu orožju. Kitajska namreč velja za tesno severnokorejsko zaveznico, do zdaj pa se je izogibala položajem, v katerih bi morala vršiti pritisk na Severno Korejo.

Ne spreglejte