Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jean Claude Juncker Evropska komisija

Petek, 1. 8. 2014, 17.09

8 let

Juncker zadovoljen, da mu je več članic predlagalo zelo sposobne ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je od 25 članic EU prejel okvirne predloge o komisarskih kandidatih, manjkata še Belgija in Bolgarija.

Ob tem bodoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozdravlja dejstvo, da je več članic na njegov poziv in včasih tudi ob njegovem vztrajanju za položaj predlagalo zelo sposobne ženske, je povedala tiskovna predstavnica Natasha Bertaud.

Belgija in Bolgarija še brez predlogov Juncker še ni prejel okvirnih predlogov o komisarskih kandidatih iz dveh članic; pričakujejo jih v kratkem, je povedala Junckerjeva tiskovna predstavnica Bertaudova. Neuradno je bilo mogoče izvedeti, da predlogov še nista poslali Belgija in Bolgarija.

Do septembra ne bodo dajali informacij To bo bodočemu predsedniku komisije po besedah tiskovne predstavnice omogočilo, da začne premislek o možnostih za sestavo komisarske ekipe, ki jo namerava uradno in javno predstaviti v začetku septembra. Do takrat imen in resorjev ne bodo komentirali.

Kako bo Juncker izbiral komisarsko ekipo Pri premisleku ga bo po navedbah Bertaudove vodil cilj, da so v novi komisarski ekipi zelo sposobni politiki z močnim profilom, ki bodo zmožni hitro in učinkovito uresničevati politične prednostne naloge. "Dejstvo, da so nekatere vlade predlagale več morebitnih kandidatov, mu bo pri teh prizadevanjih v pomoč," je ob tem poudarila Junckerjeva tiskovna predstavnica.

V ekipi si želi še več žensk Juncker si bo sicer še naprej prizadeval zvišati število žensk, saj je to vprašanje zanj zelo pomembno, kot je tudi poudaril v svojih političnih smernicah, je še pojasnila njegova tiskovna predstavnica.

Imena bodo znana v začetku septembra Naslednji korak je vrh EU 30. avgusta, takrat naj bi bila znana odločitev o visokem zunanjepolitičnem predstavniku, ki je tudi član komisije, in o predsedniku Evropskega sveta, ki mora izražati geografsko in demografsko ravnovesje. Šele po teh odločitvah bo Juncker končal oblikovanje ekipe ter tudi uradno objavil imena in razdelitev resorjev; to bo v začetku septembra, je še enkrat ponovila tiskovna predstavnica.

Slovenija je predlagala tri kandidate Slovenija je predlagala seznam s tremi kandidati: premierko v odhodu Alenko Bratušek, evropsko poslanko Tanjo Fajon in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem. Koga bo izbral Juncker, bo uradno znano v začetku septembra.

Si Juncker res želi Bratuškovo? Preden je Slovenija v Bruselj poslala seznam s tremi imeni, so v sredo tuji diplomatski viri za STA povedali, da bi si Juncker kot komisarsko kandidatko želel videti Bratuškovo, ker je kot premierka oseba z močnim političnim profilom. Viri so povedali tudi, da bi Bratuškova dobila podpredsedniški položaj, teh je sicer več.

Nato so v četrtek viri blizu Junckerju pred odločitvijo o slovenskem seznamu pojasnili, da bo izvoljeni predsednik v primeru, da dobi iz Slovenije seznam z več imeni, med katerimi bo več žensk, pretehtal vse možnosti, upoštevajoč možnosti pri razdeljevanju resorjev in druge dejavnike, pri čemer ima pomembno vlogo politični profil. Juncker Bratuškovo "zelo ceni", so še dodali. Po prejetju seznama niso želeli dajati dodatnih komentarjev.

Koliko članic je poleg Slovenije še poslalo seznam z več imeni, danes v Bruslju niso želeli razkriti, dejali so le, da gre za "več članic".

Ne spreglejte