SiolNET. Novice Svet
2,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Juncker: EU je pripravljena opustiti varovalo iz sporazuma o brexitu

2,22

termometer

Boris Johnson in Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters

Vodja Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes za britansko televizijo Sky News dejal, da bi bila Evropska unija pripravljena opustiti tako imenovano severnoirsko varovalo iz sporazuma o brexitu, vendar pa bi morala britanska vlada predstaviti ustrezno alternativo. "Če bodo cilji izpolnjeni - in to vsi - potem tega varovala ne potrebujemo," je dejal.

Boris Johnson Novice Juncker: Tveganje brexita brez dogovora ostaja zelo realno

S tem varovalom naj bi se na eni strani zagotovila tako imenovala mehka meja na irskem otoku, po drugi strani pa bi Velika Britanija ostala v carinski uniji z EU, dokler ne bi našli alternativne ureditve. A ravno te določbe so najbolj sporne za britanske poslance, da so doslej že trikrat zavrnili ločitveni dogovor z EU.

Johnson zatrjuje, da je treba varovalo opustiti

Tudi sedanji britanski premier Boris Johnson pa zatrjuje, da je treba to varovalo opustiti, sicer bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora. Vendar pa po drugi strani konkretnih alternativ ni predstavil.

Jean-Claude Juncker, ki se je z Johnsonom sestal v ponedeljek, je vendarle optimističen, da bi se lahko pojavile spremembe v dogovoru. Potrdil je, da so prejeli prve delovne osnutke britanskih načrtov, vendar pa še ni imel časa, da bi jih proučil.

Boris Johnson Novice Juncker: Johnson ni predstavil uresničljivih alternativ

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin