Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 8. 2012,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Julija Timošenko

Sreda, 22. 8. 2012, 10.13

8 let

Julija Timošenko – v bolečinah čaka, ali jo bo sodišče pomilostilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Včeraj se je končalo zaslišanje v pritožbenem postopku, s katerim želi Julija Timošenko doseči svojo izpustitev iz zapora. O tem bo odločalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Višje sodišče v Kijevu, ki je obravnavalo pritožbo nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, se je odločilo, da za zdaj še ne bo razkrilo, kdaj bo izreklo svojo odločitev o njeni pritožbi na prejeto zaporno kazen. Timošenkova je bila namreč lani obsojena na sedem let zaporne kazni zaradi zlorabljanja svojih pooblastil pri dogovarjanju z Rusijo o ceni zemeljskega plina leta 2009.

Čeprav so bili odvetniki Timošenkove po koncu zaslišanja prepričani, da se bo sodišče odločilo v roku enega meseca, se to najverjetneje ne bo zgodilo tako kmalu. "Sodišče bo o razsodbi obvestilo obe strani ločeno," je ob koncu zaslišanja povedal Stanislav Miščenko. Državni tožilci pa so prepričani, da pritožba Timošenkove ni na mestu, saj obsodba o zlorabi pooblastil temelji na jasnih dokazih o njeni krivdi. "Prosimo, da v veljavi ostane razsodba sodišča iz okrožja Pečersk in kijevskega pritožbenega sodišča," je povedala državna tožilka Oksana Drogobitska. "Že med preiskavo smo ugotovili, da so bila dejanja Timošenkove kriminalna. Dogovor o zemeljskem plinu pa zdaj močno škoduje Ukrajini," je še povedala.

O njenem primeru bo odločalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice

S tem pa se nikakor ne strinjajo njeni zvesti podporniki, ki so prepričani, da je odločitev sodišča, da o zadevi še ne bo razsodilo, politično motivirana in je odvisna od tega, kako bo o njeni pritožbi razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice. Tja so namreč odvetniki Timošenkove naslovili pritožbo o okoliščinah njene aretacije in o ravnanju z njo v zaporu, njeno pritožbo pa bo evropsko sodišče obravnavalo 28. avgusta. V znak podpore pa je ulice v središču Kijeva preplavilo več sto njenih privržencev, ki so pred sodiščem vzklikali "Svoboda za Julijo!", pri tem pa mahali z belimi zastavami, s čimer so simbolizirali podporo ukrajinski opoziciji.

Svojo podporo je izkazal tudi vodja ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk, ki je pred sodiščem povedal: "Mislim, da je pravičnost pravi čudež v Ukrajini, zato čudeža ne bo. Bojevali se bomo za njeno svobodo. Če to sodišče kazni ne bo razglasilo za nepravično, mora to storiti Evropsko sodišče za človekove pravice." Opozicija je še prepričana, da bi Timošenkovo v primeru, da evropsko sodišče razsodi v njen prid, lahko izpustili iz zapora, vendar samo, ko se bo zamenjala vlada pod predsednikom Janukovičem. "Prepričani smo, da bo evropsko sodišče razsojalo objektivno, kljub temu pa politični zaporniki ne bodo izpuščeni, dokler ta vlada vodi državo," je povedal Oleksandr Turčinov, podpredsednik stranke Batkivščina.

Timošenkova še vedno trdi, da ni delala v nasprotju z nacionalnimi interesi

Julija Timošenko je sicer v zaporu že dobro leto, lanskega oktobra pa so jo obsodili na sedem let zapora zaradi zlorabe pooblastil pri dogovarjanju cen o zemeljskem plinu z Rusijo, pri čemer ji njeni nasprotniki očitajo, da je bil dogovor nepremišljen, visoka dogovorjena cena zemeljskega plina pa je po njihovem mnenju popolnoma ohromila ukrajinsko gospodarstvo.

Nekdanja premierka se sicer trenutno v mestu Harkiv zdravi v državni bolnišnici v zaradi hudih bolečin v križu, zato na pritožbenem zaslišanju ni bila niti prisotna, vendar je kljub temu sporočila, da ni nikoli delala v nasprotju z nacionalnimi interesi. Prepričana pa je, da je sojenje pravzaprav osebno maščevanje ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki je na oblasti od leta 2010.

Sojenju proti njej pa niso naklonjene niti zahodne države, ki so prepričane, da gre za politično motivirano sojenje, zaradi razhajanj v mnenjih in prošnje po njeni izpustitvi pa se diplomatski odnosi med Kijevom in Zahodom močno zaostrujejo. Predsednik Janukovič med tem niti ne razmišlja o možnosti, da bi jo izpustili, namesto tega so jo obtožili še ponarejevanja in utaje davkov, nazadnje pa so jo obtožili tudi sokrivde pri umoru ukrajinskega poslanca Jevgenija Ščerbana.

Ne spreglejte