Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2014,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Ukrajina volitve Viktor Janukovič Julija Timošenko Petro Porošenko

Nedelja, 25. 5. 2014, 9.00

8 let

Vzporedne volitve v Ukrajini: Že v prvem krogu zmagal Porošenko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Prozahodni milijarder Petro Porošenko naj bi zmagal na predsedniških volitvah v Ukrajini s skoraj 56 odstotki glasov, kažejo vzporedne volitve.

Bivša premierka Julija Timošenko je na drugem mestu daleč zadaj z manj kot 13 odstotki glasov. To kažejo podatki ankete, ki jo je izvedel konzorcij treh javnomnenjskih inštitutov po zaprtju volišč.

Če bodo tudi uradni podatki potrdili ta rezultat, bo Porošenko postal novi ukrajinski predsednik že po prvem krogu volitev, saj bi dobil več kot 50 odstotkov glasov. Prve uradne izide je pričakovati po 23. uri.

Ob oddaji glasu v Kijevu je Porošenko danes kot najbolj pomembno nalogo izpostavil mir v državi. "Oboroženi ljudje morajo oditi z ulic," je dejal in pozval k neposrednemu dialogu z ljudmi v Donecku in Lugansku.

Kijev je obisk Medvedjeva označil kot namerno provokacijo Ruski premier Dmitri Medvedjev je na dan predsedniških volitev v Ukrajini začel dvodnevni obisk na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila marca in s tem okrepila separatistične težje tudi drugod po Ukrajini. Kijev je obisk označil kot namerno provokacijo.

"Obisk ruskega premiera v okupiranem delu Ukrajine na dan predsedniških volitev je še posebej predrzno in namerna provokacija, katere cilj je destabilizacija razmer v Ukrajini," je zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo v sporočilu za javnost ob prihodu Medvedjeva na Krim.

Za Medvedjeva je to drugi obisk na polotoku od njegove priključitve Rusiji. Medvedjev je obiskal center v Sevastopolu, kjer prebivalcem Krima izdajajo ruske potne liste.

Vodja ruske službe za migracije Konstantin Romodanovski, ki ga spremlja na obisku, je povedal, da bodo prebivalcem Krima izročili že skupno 850 tisoč potnih listov, 900 tisoč pa jih morajo še izdelati. Na Krimu živi okoli dva milijona ljudi.

Ne spreglejte