Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 2. 2014,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Julija Timošenko Viktor Janukovič Ukrajina protesti vlada

Nedelja, 23. 2. 2014, 7.23

8 let

"Neuničljiva" Julija Timošenko "kot Roosevelt"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanja premierka Ukrajine Julija Timošenko je obiskala protestnike na Trgu neodvisnosti v Kijevu ter jih pozdravila kot junake in pozvala, naj vztrajajo do izpolnitev vseh svojih zahtev.

Timošenkovo naj bi na Trgu neodvisnosti oziroma po ukrajinsko Majdan pozdravilo okrog 100 tisoč ljudi, nekateri mediji pa poročajo o manjši množici okrog 50 tisoč ljudi.

"Janukoviča in tolpo, ki ga obkroža, moramo privesti na Majdan" Voditeljico oranžne revolucije v letih 2004 in 2005 so na oder pripeljali na invalidskem vozičku. Leta 2011 je bila obsojena na sedem let zapora zaradi domnevne zlorabe položaja, nazadnje pa je bila v zaporski bolnišnici, kjer so jo zdravili zaradi težav s hrbtom.

"Janukoviča in tolpo, ki ga obkroža, moramo privesti na Majdan," je dejala in pozvala k preiskavi smrtnih primerov med protestniki. "Ne moremo oprostiti tistim, ki so dovolili strele v srca naših mladih moških," je dejala Timošenkova, ki je napovedala, da se bo potegovala za predsednico na volitvah 25. maja. "Neuničljiva je. Je kot Roosevelt," so Timošenkovo prisotni primerjali z nekdanjim predsednikom ZDA, ki je bil prav tako na invalidskem vozičku.

Janukovič ne bo bežal Po treh mesecih protestov so dogodki v Ukrajini v petek in soboto potekali z bliskovito hitrostjo. Najprej je bil s posredovanjem zunanjih ministrov Francije, Nemčije in Poljske dosežen dogovor med opozicijskimi voditelji in Janukovičem o razpisu predčasnih predsedniških volitev decembra.

Protestniki so to nato v petek zavrnili, v parlamentu je vse več Janukovičevih poslancev prestopilo k opoziciji in v soboto je parlament predsednika odstavil, volitve razpisal za maj, Janukovič pa je pobegnil v Harkov, od koder je prišla Timošenkova, izpuščena iz zapora po nalogu parlamenta.

Bilo je nekaj nepotrjenih poročil, da naj bi skušal Janukovič pobegniti v Rusijo, vendar pa je iz Harkova po televiziji sporočil, da ne gre nikamor, ker je legitimno izvoljeni predsednik, protestnike in opozicijo pa je označil za bandite. Kje se trenutno nahaja ostaja neznanka. Oblasti trdijo, da so mu onemogočile pobeg iz države in da bi se morda lahko skrival nekje v vzhodnem delu države, ki je izrazito prorusko usmerjen.

Rušenje spomenikov Leninu Kijev je zdaj v rokah nekdanje opozicije in nastaja nova prehodna vlada. Janukovičev kabinet je večinoma sledil predsednikovemu zgledu in zbežal na varno, policijske sile, ki so se pred dnevi spopadale s protestniki, pa so prestopile na njihovo stran. Vojska je vseskozi kazala zadržanost in se v spopade ni vključila.

Položaj v Harkovu naj bi bil miren, protestnikov pa naj bi bilo le nekaj deset. Za danes je sicer tudi tam napovedano rušenje spomenika očetu sovjetske zveze Vladimirju Leninu. Spomenike Leninu so v soboto rušili po več ukrajinskih mestih.

Razmere so se umirile Razmere v Ukrajini so sicer za zdaj mirne, se pa v državi medtem poglablja finančna kriza. Zaskrbljenost, da se ukrajinsko zadolženo gospodarstvo bliža bankrotu, je povzročila paniko na trgih, donosnost ukrajinskih obveznic je močno narasla, domača valuta grivna pa je v nekaj tednih izgubila desetino vrednosti.

"ZDA skupaj z ostalimi državami so pripravljene pomagati Ukrajini pri njenih prizadevanjih, da se vrne na pot demokracije, stabilnosti in rasti," je na novinarski konferenci na srečanju držav skupine G20 v Sydneyju dejal ameriški finančni minister Jacob Lew.

Bela hiša in Ashtonova pozdravili razvoj dogodkov Bela hiša je v soboto pozdravila razvoj dogodkov in konstruktivno delo ukrajinskega parlamenta ter pozvala k hitremu oblikovanju široke tehnične vlade narodne enotnosti. "Ukrajinci morajo sami odločati o svoji prihodnosti," je sporočila Bela hiša in hkrati pozdravila izpustitev Timošenkove.

Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Catherine Ashton je prav tako pozdravila izpustitev Timošenkove iz zapora in pozvala k nadaljevanju dialoga. "Ukrajina potrebuje trajno rešitev, kar pomeni ustavne reforme, novo vključujočo vlado in pogoje za demokratične volitve," je sporočila.

Ne spreglejte